2012. november 17. 13:14 - joshibarat

Füstölgő újak.

 

SMOKEY FINGERS : COLUMBUS WAY (2011)

 

Nem is olyan rég ajánlottam figyelmetekbe a francia General Store lemezét, most, pedig a -hasonló zenében utazó- Smokey Fingerst szeretném bemutatni. Az olasz együttes sem talált fel semmi újat, nem is reformálta meg a southern rock műfajt, egyszerűen csak mai hangzással szólaltatja meg a Lynyrd Skynyrd, vagy az Allman Brothers Band által lefektetett alapokat.

 

smokey fingers borító.jpg

Jobbnál jobb országúti muzsikákat ontanak magukból, amelyeket tök felesleges lenne elemezgetni, viszont néhány számot muszáj vagyok kiemelni. Ilyen pl. a "Born To Run", ami az akusztikus felvezetés után szépen kivitelezett Hammond betétekkel bontakozik ki, aztán a későbbiekben egy érzéssel teli gitárszóló fejeli tovább a hangulatot, a balladisztikus hangvételt pedig ügyesen emelik fel a női háttérkórusok. Aztán ott van még a lemez talán legkiemelkedőbb darabja, a "The Good Country Side", ahol akkora -eszméletlenül feelinges- gitártémákat vonultatnak fel, hogy végül egy hangulatos southern-ünnepélyé kerekedik az egész, megidézve a Lynyrd Skynyrd aranykorát. Említhetném még a dögös basszussal megalapozott "Country Road"-ot, a laza groovokkal ugráló "Die For The Glory"-t, vagy a "Sweet Tears" című megtisztító balladát, de van még itt néhány fasza muzsika, úgyhogy érdemes végighallgatni az egész lemezt. Egy fontos dologról viszont még nem esett szó, mégpedig az együttes énekeséről, Gianluca Paterniti-ről. Klasszikus dallamai és karcos tónusa mellett akcentus nélküli kiejtése miatt is bőven megérdemli a méltatást, ráadásul nagyszerűen illik a hangja ehhez a fajta zenéhez. Számomra ilyen a tökéletes southern rock hang.

A harmincasokból álló Smokey Fingers olasz létére valami olyan atmoszférát hozott itt össze, ami miatt bárki hihetné róluk, hogy az USA valamelyik déli államából származnak. A Columbus Way minden southern rock rajongónak kötelező!

 

Tracklist :
01. Old Jack
02. The Lover
03. Chains Of Mind
04. Born To Run
05. Ride Of Love
06. Over The Line
07. Die For The Glory
08. The Good Country Side
09. Sweet Tears
10. Country Road
11. Crazy Woman
12. Devil’s Song

 

.

 

 

.

 

 

Tagok :
Gianluca Paterniti - ének
Diego Dragoni - gitár, bendzsó
Daniele Vacchini - dobok
Fabrizio Costa - basszusgitár

Vendégek :
Mario Percudani - gitár, vokál
Paolo Apollo Negri - Hammond, Fender Rhodes
Josh Zighetti, Barbara Boffelli, Elisa Paganelli - háttér vokál

 

Smokey Fingers fotó.jpg

 

Elő a kártyát, bontsatok meg néhány sört a cimbikkel és már szólhat is a Smokey Fingers 2011-es lemeze. Hajrá!

 

 

Címkék: smokey fingers
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://themotherroad.blog.hu/api/trackback/id/tr974909407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása