2013. május 04. 21:11 - Bien János

Mélyen az Űrben > ISHQ - Deep Space Objects.

 

ISHQ - DEEP SPACE OBJECTS. 2012.

(Virtual Space)

 

Ishq_-_Deep_Space_Objects_Cover_www.kepfeltoltes.hu_ (1).jpg

Az angol Ishq (polgári nevén Matt Hillier) a jelenlegi ambient mezőny talán legkiemelkedőbb és legtermékenyebb művésze. Tematikájában eltérő lemezeit különböző címkék alá helyezi el. Egyik ilyen cimke a Virtual Space sorozat. Ezt 2008-ban nyitotta a Timelaps Memory című csodálatos space ambient eposszal. A folytatás 2012 tavaszán jelent meg, Deep Space Objects címmel. A kiterjedt és sokrétű életműből most csak ezt a mesteri darabot szeretném kiemelni. (A későbbiekben Ishq teljes életművét átfogó írás is elképzelhető!) 

 
***
 
Tracklist:

1 Airships And Octagon Skys 8:09
2 Globular Cluster 5:56
3 Pluto Shift 5:58
4 Alpha Lyrae 10:41
5 Triangulation In Pleiades 8:45
6 Andromeda Nebula 6:10
7 Future Star Cities 11:39
8 Star Radiance In Canis Major 3:14
9 Night Sky Dreaming 9:42
 
***

 

 

Egy ennyire kiemelkedő album megérdemli, hogy egy év késéssel is beszámoljak róla. Az a fajta space ambient, amit Ishq képvisel, nem számít újszerűnek az ambient műfaj keretein belül. Minőségében viszont alig akad manapság vetélytársa. Brian Eno jelenleg nem kalandozik az űrben. Éppen más irányú, izgalmas kihívások vezérlik a Mestert. Rudy Adrian utóbbi lemezeire köröket ver Ishq. A legendás Jonn Serrie legjobb space ambient albumai sem ma készültek. Ráadásul Adrian és Serrie is egyre inkább eltolódik a giccses new age vonulat irányába. Ma számomra csak két project ér fel Ishq albumának szintjére. A Stellardrone és a Between Interval. (Róluk még fogtok hallani tőlem).

***
A Dicsőséges Űrlovasok tudják mind, hogy csak keveseknek sikerül megmaradni a műfaj cool ösvényén! Ugyanis nagyon könnyű elcsúszni a new age gejl mocsara felé, "relax" és "meditation" cimkéjű, édeskés hangtapétákat nyalva fel a Chillin' Room falaira. Leszögezve azt a tényt, hogy Matt Hillier most is cool tud maradni, lépjünk is túl ezen a problémakörön, mielőtt lehányom a lemezjátszót.
***
A Deep Space Objects sikeresen lavíroz a műfaj ismert stílusjegyei között, kiegészítve azt a legjobb kraut rock hagyományokkal. Hillier hatásai között ott vannak a '70-es években, Germániában tökélyre fejlesztett kísérleti elektronika nagy neveinek munkái. Na meg persze Eno. Szerencsére egy pillanatra sem bukkan fel konkrét nyúlás a szerzeményekben.
***
Változatos hangzások és kalandos hangtájképek vezetnek el bennünket az Űrutazás élményeinek egész sorához. Pár fényévnyire tőlünk, káprázatosan színes gázködöket csodálunk meg. Aztán galaxisokat fénysebességgel átszelve, az intergalaktikus tér titokzatos képződményei között lebegünk. Messzebb kalandozva térben és időben, kikötünk valamelyik szuperhalmaz csillagközi dokkjában és megcsodáljuk idegen kultúrák békés kolóniáinak városait. 
***
Az album címe utal az Űr mélyén található tárgyak felbukkanására. Lehetnek ezek a hajón kívül és a hajón belül is... Talán emiatt is alakul ki bennem az az érzés is sokszor, hogy az űrhajón nincs is emberi lény. Talán egy önmaga által vezérelt csillagközi járat irányító pultjának hangjait halljuk. Fények és parancsok pislákolnak és villognak a központi agy kijelzőjén, utasításokat továbbítva a hajó titokzatos és sötét sarkainak mélyén rejlő elektronikáknak, amelyek csipogva vagy éppen nagy robajjal dörögve biztosítják az expedíció sikerét. Néha tartok tőle, hogy a mesterséges intelligencia öntudatra ébredésének újabb önző tragédiájának vagyunk a tanúi. Na persze, ez egy jól ismert probléma a sci-fi irodalmán belül... Igaz HAL? Haha!  
Minimalista eszközökkel, mesteri módon teremti meg a hangulatokat Hillier. Sehol egy szekvenszer, de még egy árva ritmus sem. Fantasztikus hangtájképek és átélhető atmoszférák határozzák meg a szerzemények teljes sorát. Az alapbúgás megvan, hiszen egy nagy űrhajóban vagyunk, mégsem drone az irány! Pont ahogy én szeretem (és magam is művelem). 
***
Ajánlom ezt a csodás, elvarázsolni képes albumot mindazoknak, akik már hallottak igazán izgalmas űrutazást. De méltó a Deep Space Objects arra is, hogy a zöldfülű, ifjú, kalandvágyó asztronautáknak is bemutassa a műfaj szépségeit. Van egy olyan érzésem, hogy a space ambient újkori klasszikusát van szerencsénk hallani. 
*** 
 
facebook / bandcamp / official / blogspot

 

 

Bien János  (Yell)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://themotherroad.blog.hu/api/trackback/id/tr145281284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apo09 2018.09.16. 10:40:53

Meghallgattam, tényleg csodás. Örülök, hogy kedvet csináltál hozzá. Köszi.
süti beállítások módosítása