2010. november 21. 16:42 - joshibarat

Macskásan is szép az élet 28.

 

THE BLACK CROWES :

BEFORE THE FROST...UNTIL THE FREEZE (2009)

 

 

Nemtombaje bátyónak ígértem linket ehhez az albumhoz nemrég,de végül úgy döntöttem,hogy megér itt egy ajánlót is.

Minden eddigi lemezüket szeretem,erről a dupla albumról pedig az a véleményem,hogy simán van olyan élvezetes,mint az előzőek.Sőt ,talán nem túlzok,ha azt mondom,hogy mocskosjó hangulata van.Az egyes lemezen főként középtempós,vagy annál lassabb blúzos lazulások és balladák szerepelnek,nosztalgikus országúti kocsma feelingel,kellemes hammonddal és szájharmónikával,a kettesen pedig countrysabb jellegű számokat hallhatunk rengeteg hegedűs színesítéssel.Összhatását tekintve mindkét lemez valamivel nyugisabbra sikerült az előzőeknél,talán ez miatt is került a másnaposan is meghallgatható zenék ajánlói közé.Vasárnap délutáni lazuláshoz,olvasáshoz,vagy netezéshez tökéletes.

Számok,amiket mindenképp érdemes kiemelni:

1.cd:
Rögtön a lemezt nyitó "Good Morning Captain" című szám egy nagyon hangulatos kis southern lazaság,zongorával,blúzos szólóval és minden fasza dologgal,ami miatt szeretjük a southern lazakedélyűségét.A következő "Been a Long Time (Waiting on Love)" is verhetetlen hangulatú muzsika,dögös basszussal,laza énekkel,kamionos krimó jelleggel,rezegő gitárháttérrel,lightos hammonddal és ütemesebb végkifejlettel,amiben stílusos szájherfli is megjelenik.Az "I Ain't Hiding" 70-es évek diszkóját idéző zenéje egy kicsit kakukktojás a többi számhoz képest,de valahogy mégis jó hallgatni.Nagyon ügyesen felépített,mosolyogtató darab.A lemez egyik legdögösebb muzsikája a "Make Glad" című szám,ami talán az egyik legmozgalmasabb is az albumon.Szinte már funkos ritmizálásra épül,az ének pedig jó kis hányavetiséget ad hozzá,kissé soulos háttérvokálokkal.Az utolsó "The Last Place That Love Lives" az egyik kedvencem az egyes lemez számai közül.Enyhén western ízű,nagyon szép levezetés,bendzsóval,hegedűvel és érzéssel teli,blúzos énekkel.

cd2.:
Itt is rögtön az első számot érdemes megemlíteni."Aimless Peacock" névre hallgat és találhatunk benne szitárt,szájharmónikát és hegedűt,amelyeket rendesen össze is eresztenek egymással egy hangversenyszerűség erejéig.A vidékies,folkos hangulatokat ötvözi az enyhe transzcendentalitással.A háttérből színesítő vokált leszámítva instrumentálisnak mondható.A harmadik,"The Garden Gate"-ben is találhatunk hegedűt egy kissé táncoltatósabb dallamvilággal,emellett pedig mandolint,bendzsót és mindenféle hangszert,ami alkalmas lehet az igazi country feeling megteremtéséhez.A nagyrészt country és delta blues keverékéből álló kettes lemezen talán csak a lemez utolsó három száma képvisel szomorkodósabb,balladisztikusabb jelleget.


Legújabb,2010-es válogatásalbumukhoz,ami a Croweology címet viseli egyébként van linkem,ha esetleg érdekel valakit.A weboldalukat pedig azért érdemes meglátogatni,mert rohadtul hangulatos és jópofa.

A két részes albumot egybecsomagolva leszedhetitek innét.

Before the Frost...

01. "Good Morning Captain" – 3:24
02. "Been a Long Time (Waiting on Love)" – 7:47
03. "Appaloosa" – 3:35
04. "A Train Still Makes a Lonely Sound" – 4:23
05. "I Ain't Hiding" (C. Robinson) – 5:57
06. "Kept My Soul" – 5:23
07. "What Is Home?"  – 5:13
08. "Houston Don't Dream About Me" – 5:05
09. "Make Glad" – 4:18
10. "And the Band Played On..." – 4:12
11. "The Last Place That Love Lives" – 4:57

...Until the Freeze

01. "Aimless Peacock" – 6:40
02. "The Shady Grove" – 4:42
03. "The Garden Gate" – 4:21
04. "Greenhorn" – 7:12
05. "Shine Along" – 4:47
06. "Roll Old Jeremiah" – 4:40
07. "Lady of Avenue. A" – 5:20
08. "So Many Times" – 4:53
09. "Fork in the River" – 4:11

 

 

Tagok:
Christopher Robinson – vocals, harp, guitars
Richard Robinson – guitars, sitar, vocals
Steve Gorman – drums, percussion
Sven Pipien – bass, vocals
Luther Dickinson – guitars, mandolin
Adam MacDougall – keyboards, vocals


Vendégzenészek:
Larry Campbell – banjo, fiddle, pedal steel
Joe Magistro – percussion

 

 

 

 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://themotherroad.blog.hu/api/trackback/id/tr342463364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemtombaje 2010.11.21. 17:19:15

Nagyon kösz!
A Croweology-t is kérném szépen,ha lehet.

nemtombaje 2010.11.22. 10:20:19

Ezt is szintén nagyon köszönöm.

mr.T 2010.11.22. 22:27:03

Na ezért is nagy köszönet! Bár nem tudom, hogy mikor fogom leszedni(a CKY-t is fokozatosan töltöm :D), de ezeket az albumokat még nem hallottam.

Ezzel a számmal ismertem meg őket pár éve, és rögtön rabul ejtett, pedig hogy őszinte legyek, ezért a Led Zep vonalért én nem igazán vagyok oda...
www.youtube.com/watch?v=SA4FjSzYSrg

Amúgy majd leskelődjetek errefelé is, már elérhető egy bejegyzésem, holnap meg jön egy másik... :) Köszi!
nofacecontrol.blog.hu/

wovbagger 2010.12.01. 15:28:23

srácok, ha hetvenes évekbeli rockot akartok hallgatni, miért nem veszitek elő a régi stones, humble pie, traffic és small faces lemezeiteket?

nemtombaje 2010.12.02. 07:14:24

...mert a mai lemezek legalább jól szólnak,és tizenöt,(én lassan 20)évvel ezelőtt,épp elég olyat hallgattunk.Crowes pedig faszányos.%)

wovbagger 2010.12.03. 12:15:16

no igen: íz(é)lések és pofonok. nekem a crowes idegesítő koppincskodás. de nem vagyunk egyformák.

nemtombaje 2010.12.03. 12:43:40

@wovbagger: Presze,hogy koppintás,ma mi nem az?
Crowes-ék pedig lazán faszák teszik ezt.
Változatosabbnak tartom pl az első lemezüket,a sok agyonerőltetett stones, traffic kiadványnál.(Pedig őket is szeretem)
Ugye,Joshibácsi???

joshibarat · http://themotherroad.blog.hu/ 2010.12.03. 20:10:10

@nemtombaje: ugyanúgy látom a régi muzsika-kontra retrospektív zene témát mint te.Jók voltak ezek a régi muzsikák,de százszor nagyobb élvezet egy mai előadótól hallani régies előadásmódban zenét.
A másik : a Black Crowes nem hiába lett már indulása óta a zenei kritikusok nagy kedvence,ráadásul nem a Stonest hozhatjuk fel fő párhuzamként náluk, hanem ahogy Battereye nagyon helyesen mondta:Led Zeppelin.Nem csak Stairway To Heaven jellegű agyondzsemmelt dalokat gyártottak ám ők,ha jobban megnézed,hanem rengeteg országútszéli-kocsma zenét is,szájherflivel,meg ilyenekkel.

És tényleg,mi nem koppintás ma?Kapásból felsorolok 20 bandát akik nem ilyen egyéni hanggal,hanem szolgai másolással élnek.Nem kell messzire menni:nézzük meg a sok Black Sabbath utánzat ősdoom bandát,amikre ma azt mondjuk,hogy hú ez mekkora kult zene.Közben meg lófaszt.

wovbagger 2010.12.05. 12:02:36

valszeg mindannyiunknak igaza van: bár én inkább előveszem (akár az újrakevert változatokkal) a led zep-et és az akkor született muzsikákat, ha a hetvenes évekbeli dolgokra éhezek (bár hozzáteszem, hogy szerintem a stones a '72-es exile on main street után már csak unalmasan önismételt a következő négy évtizedben), - e mellett ott van pölö a five horse johnson vagy a skullboogey, amik úgy maiak, hogy közben bőven van bennük visszakacsintás, és mégis imádom őlet.
egyébként a crowes mindegyik lemezével próbálkoztam, de a plantes koncertlemezükön kívül a többinél nem jött át a fíling. ez van :O)
süti beállítások módosítása