2019. június 29. 17:21 - joshibarat

A '90-es évek elveszett gyöngyszemei 2.

8b56e8_0d2e7670995e4f53a1923a3c60a71744_mv2.png

A '87-ben alakult Tennessee állambeli Tora Tora is azok közé az együttesek közé sorolható, aminek a nevét ma már nem sokan ismerik.

Rövid távú karrierjük 1989-ben kezdődött, amikor "Surprise Attack" című első lemezük felkerült a Billboard 200-as listájának a 47. helyére. Ennek köszönhetően a korszak legnagyobb zenei tévécsatornája, az MTV is rendszeresen játszotta a "Walkin' Shoes" című video klipjüket. Egyébként teljesen átlagosnak mondható bluesos beütésű sleaze rockot játszottak, valahol a Mötley Crue és a Great White metszéspontján. 

36144.jpg

A sikeresnek mondható első lemez után 1992-ben elkészült a következő album, a "Wild America". Ezen már jóval igényesebben hangszerelt  dalokat hoztak össze, illetve megjelentek a zenében a konkrét southern rockos elemek is. A "Dead Man's Hand" című szám például egészen hasonló hangzást mutat, mint amit a korszak híres southern rock csapatánál, a The Black Crowes-nál hallhattunk ez idő tájt.

Az "Amnesia" című menetelős rockslágert is külön érdemes kiemelni az albumról :

Aztán 1994-ben jött a "Revolution Day" című album... illetve csak jött volna, ugyanis egy baklövés folytán a lemez hivatalos kiadására már nem került sor. A csapat nem sokkal ezután fel is oszlott.

Csodák csodájára aztán 2008-ban újra összeállt a teljes eredeti zenész gárda, 2011-ben pedig a "Revolution Day" is megjelenhetett végre az FNA Records jóvoltából.

folder_1.jpg

Zeneileg egy kisebb stílusváltás történt az előző albumok irányvonalához képest, ez pedig már rögtön a lemez címadó számánál feltűnik. A szájharmónikával felvértezett klasszikus hangzású nyitány után kapunk is egy fasza ősrockos riffet, ami aztán az egész szám vezérfonalává válik. Kemény blues hard rock tétel, erőteljes Led Zeppelin hatásokkal: 

A folytatásban már egy vérbeli boogie rock muzsikát hallhatunk, hasonló stílusban tálalva, mint ahogy azt a kultikus New York-i együttes, a Raging Slab csinálta akkoriban. Külön élmény hallgatni benne John Patterson játékos dobtémáit:

Ahogy lassan kibontakozik az album, úgy válik egyre nyilvánvalóbbá, hogy Itt a glam/sleaze rock témáknak már nyoma sincs. Van helyette viszont blues alapú hard rock, southernes dallamvilág, slide gitár, szájherfl, zongora...stb. Az első két számot követően a repertoár végéig kifejezetten könnyed hangvételű országúti muzsikákat találunk a lemezen. A már említett The Black Crowes művelte anno ugyanezt a fajta hangzásvilágot, szinte minden albumán. Aki pedig az ő zenéjüket kedveli, annak ezt a lemezt is bátran merem ajánlani.

Tracklist:

01. Intro - Revolution Day 02. Mississippi Voodoo Child 03. Candle And The Stone 04. Blues Come Home To You 05. Time And The Tide 06. Shelter From The Rain 07. Living A World Away 08. Rescue Me 09. Little Texas 10. Memphis Soul 11. Me And You 12. Out Of The Storm

 

2017-ben egyébként egy új lemezzel jelentkeztek "Bastards of Beale" címmel, amit majd alkalomadtán posztolni is fogok.

tora_daisy.jpg

Az együttes tagjai :

Anthony Corder : ének, akusztikus gitár

Keith Douglas : gitár, háttérvokál

Patrick Francis : basszus gitár, háttérvokál

John Patterson : dobok

 

Címkék: Tora tora
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://themotherroad.blog.hu/api/trackback/id/tr6014913554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása