2013. június 08. 21:16 - joshibarat

Kanadai svédrock

A StoneRise Portal termékenységének köszönhetően ismét egy nagyon fasza együttessel sikerült megismerkednem. Három fő dolog volt, amivel rögtön meggyőzött a csapat : a vagány riffekkel, az erőteljes énekkel, és nem utolsó sorban a jópofa Hammond játékkal.

MONSTER TRUCK : FURIOSITY (2013)

MT.jpg

A kanadai együttes 2009-ben alakult meg a következő felállással :  Jon Harvey (ének, basszusgitár), Jeremy Widerman (gitár, vokál), Brandon Bliss (Hammond orgona, vokál) és Steve Kiely (dobok, vokál). Első hangzóanyaguk egy 4 számos EP volt 2011-ben (Monster Truck címmel), majd ugyanebben az évben egy The Brown című EP-vel is jelentkeztek, ami 5 számot tartalmazott. 2012-ben fogták ezt a 9 számot és kiadták az egészet egy Don't Fuck With The Truck című LP-n. A "Love Attack" című számhoz egy fasza klippet is készítettek, ami szerintem nagyszerűen mutatja be, hogy nagyjából milyen hangulatra számíthat az ember, ha az együttes valamelyik lemezébe belehallgat.

Ez alól a Furiosity-re keresztelt vadonatúj (2013) lemezük sem kivétel, amiért egyébként 2013-ban Juno díjat kapott az együttes Kanada legrangosabb zenei díjátadóján - "Group Of The Year" kategóriában.

monster truck juno.jpg

Az ilyen felszabadult rockmuzsikától még esős időben is kedve támad az embernek elmenni valahová csavarogni. A lemezt nyitó "Old Train" fiatalos vintage rockja szinte belerobbantja az embert ebbe a szabadsághangulatba, de a következő "The Lion" címre hallgató szám törtetése is nagyon fogós témákat hoz. Rendelkezik minden olyan jellegzetes összetevővel, amivel a stílus kultikus bandái is rögtön magával ragadták az embert anno : pofonegyszerű fogós riff, hangsúlyos dobjáték, élvezetes ritmus. A dögös zenei alap mellett pedig nagyon fontos tényező Jon Harvey '70-es évek klasszikusait megidéző, erőtől kicsattanó hangja, amiről egyébként számos oldalon olvastam már dicsérő szavakat. Nagyon emlékeztet ez a hangszín a svéd Graveyard énekesére (bár szerencsére nem olyan tüskés), ugyanakkor John Fogerty (Creedence Clearwater Revival) hangját is eszembe juttatja.

Az élénkséget szinte a lemez végéig fenntartják az ontariói srácok a hallgatóban, ez alól talán csak a lírai "For The Sun" a kivétel, aminek ellenpéldájaként tudnám felhozni viszont az album legvehemensebb tételét, a "Phisics" című számot.

Minden szerzeményre most nem térnék ki (egyébként mindegyik fasza), csak arra a három számra, ami engem a legjobban megfogott a lemez hátralévő részében. Az egyik ilyen a Spiritual Beggars zenéjére emlékeztető "Boogie", a másik a "Call It a Spade" című szám, ami Stevie Ray Vaughan / George Thorogood jellegű rock 'n roll ritmusával jobban megérdemelte volna a Boogie címet, mint az album "Boogie" nevet viselő száma. A harmadik muzsika -a lemezt záró "My Love is True"- pedig visszafogott tempója ellenére az egyik legérdekesebb darab a lemezen. Még soulos - gospeles női kórusok is helyet kaptak benne, ünnepélyes hangulatúvá téve az egyébként Deep Purple-t idéző szerzeményt. Legutóbb a Smokey Fingers - Good Country Side című balladájánál hallottam ilyesmi háttér vokálokat és már ott is nagyon tetszett ez a fajta hangulatszínesítés.

Végül szeretnék említést tenni egy meghatározó szerepű hangszerről is, ami nagyon fontos hangsúlyt kapott az egész lemezen, ez pedig a Hammond orgona. A lemez összes muzsikájánál karakteres harmóniákkal működik közre a klasszikus hangulat megteremtésében, egyszerre idézve meg ezzel a Deep Purple és a JB korszakbeli Spiritual Beggars zenéjét. 

 

monstertruck.jpg

A lemez megszólalásával kapcsolatban külön dicséret illeti Eric Ratz produceri munkáját, illetve a torontoi Vespa Sound - és az ashevillei Echo Mountain stúdió színvonalát, ugyanis részben ezeknek köszönhető a lemez lehengerlő erejű hangzása. Aki szereti a Hammonddal dúsított, stoneres beütésű vintage rockot, netán a svéd Thalamust, az lehet, hogy új kedvencre fog lelni a Monster Truck képében. Ja, és a legfontosabbat kifelejtettem : az első két EP letölthető az együttes weboldaláról ingyen és bérmentve!

 

Tracklist:
01. Old Train
02. The Lion
03. Power Of The People
04. Sweet Mountain River
05. Psychics
06. Oh Lord
07. For The Sun
08. Boogie
09. Undercover Love
10. The Giant
11. Call It A Spade
12. My Love Is True

 

... és az előző album klippes száma, amit már említettem a poszt elején:

 

 

 

Címkék: monster truck
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://themotherroad.blog.hu/api/trackback/id/tr405351601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása