2013. április 18. 21:28 - Bien János

SATURNIA - ALPHA OMEGA ALPHA. 2011. (Elektrohasch Schallplatten) - A KEZDET ÉS A VÉG > Pshychedelikus Kinyilatkoztatás :


A Saturnia eredetileg egy erősen kísérletező hajlamú művészcsoportként indult 1996-ban. A portugál multi-instrumentalista, Luis Simőes alapította barátaival, akik a művészet különböző területein tevékenykedtek. Azzal a nemes céllal gyűltek össze, hogy a zene, a fotográfia, az irodalom, a dizájn, stb. területeit összefogva új művészeti szintézist hozzanak létre. Az évek hosszú során mindez átalakult és mára egy igazi egyszemélyes projekt lett a Saturniából.(Persze, élőben más a helyzet...) Előző nagylemezei körüljárták a psychedelia majd minden területét. Még véletlenül sem készült két egyforma Saturnia album. Néha ambient, máskor akár space-jam az irány, de előfordult már az elektronikus szcénákkal való kacérkodás is. Legfőbb zenei hatásként azonban a ’70-es évekből lepárolt psychedelikus/space/progrock nevezhető meg. Számomra először a 2003-ban megjelent, Hydrophonic Gardening című album ütött nagyot. Igazán egyedi és érett produkció.

Songs / Tracks Listing

CD1
1. I am Utopia
2. Aura
3. Obsidian Spiral
4. Arcadian Watcher
5. Rings of Smoke 6. Clepsydra
7. Alpha Omega
8. Mikado Players & Lotus Eaters

CD2
1. Moving Mandala
2. Trance Dance
3. Mellifluous
4. Specialists of the Invisible
5. Tetrahedron
6. Grand Lodge of Forever
7. Cosmonication

***

- Luis Simões / vocals, instruments

- Stefan Koglek / spoken word

 

***

Ha szakértője vagy a rovaroknak, ismerhetsz egy Saturnia Pavonis (Kis pávaszem) nevű lepkefajtát. Ez csodálatosan érzékelteti azt, hogy a róla elnevezett projekt zenei világa színes és könnyed, akár egy pillangó. Persze a név utal a Szaturnuszra is, kozmikus érzetet keltve, de a kifejezést az okkultizmussal és a hedonista viselkedésmóddal is közös nevezőre lehet hozni (saturnalia).

Alpha Omega Alpha címmel, kozmikus szimbólumokkal tarkított, színes borítóba csomagolva jelent meg legutóbb a Saturnia dupla albuma. Luis Simőes egyedül szerzett minden dalt és a számtalan hangszert is saját maga kezeli.

Alpha. Az anyagot, a jelenlegi német space-rock színtér stílusával rokon, I Am Utopia nyitja. Lendületes ritmusok és kavargó szintetizátorok határozzák meg a dal főtémáját, amit néhol fuvola és vocoder gazdagít. A színpompás hangszerelés az album egészére érvényes, ahol egymást váltják az énekes és instrumentális szerzemények. Az utóbbiak közül való az Aura, amiben a Hidria Spacefolk progrockos hatását érzem. Az Obsidian Spiral indít el keletre, filmes hangulatú témájával. Fantasztikus analóg szintetizátorok, szitár és mindenféle csengő-bongó hangszerek adják az alapot a zaklatott szintiszólam alá. Számomra az Arcadian Watcher ritmus nélküli, mesebeli atmoszférája az első olyan felvétel az albumon, amit egymás után újra és újra le kellett játszanom. Space-szintik és hárfa, szélcsengők és titokzatos suttogások festik alá az álmodozós éneket. Mintha egy ókori királyi udvar, varázslatokkal teli termében lennénk. Psychedelikus, nagyon psychedelikus élmény. Egészen fantasztikus pillanatokat jelent, amikor a Ring of Smoke című dalban, Stefan Koglek (Colour Haze) szaval Goethe-t. Talán ez is erősíti bennem azt az érzést, hogy a következő dalokban, a Pink Floyd hatások mellett, a kraut-rock multidimenzionális befolyását is hallani vélem. Óriási és örök kedvenceim idéződnek meg, amikor az instrumentális, space-rock Clepsydra belefolyik az album egyik kulcsdalába, a csodálatos Alpha Omega-ba. A több, mint 13 perces tételben Ash Ra Tempel és Tangerine Dream dzsemmel a Floyddal, arra az atmoszférikus, örök időket idéző raga-lebegésre, amit indiai mesterek, szőnyegként gurítanak alájuk. Ajánlom a dalszöveg olvasását ahhoz, hogy még jobban ki tudjanak tárulkozni előttünk. Az első korongot a Mikado Players & Lotus Eaters totális Pink Floyd hangulata zárja. Szinte látom magam előtt Rogeréket, ahogy a Pompeii romok között fújja a szél a hajukat. A felvétel úgy idézi meg az egyik kedvenc zenés filmemet, hogy közben rendelkezik az elengedhetetlen saját stílussal és hangulattal. A Saturnia soha nem másol, hanem megidéz. „Fuck”- mondja Luis. Ezzel a velős kijelentéssel zárul az első lemez.

A második rész egy kongás/szitáros/ragás, psychedelikus rock pillanattal indít. A Moving Mandala a legerősebb indiai hatásokat felvonultató dal az albumon. Közben eszembe jutnak újra a nagy német bandák is a ’70-es évekből. Ezt a stílust ők fejlesztették tökélyre. Ja, és el ne felejtsem megemlíteni azt a bandát, akinek a befolyása egyértelmű a folyamatosan kavargó, alaposan széttekert space szintieffektekben. Igen, igen, már biztosan kitaláltad! A Föld Legnagyobb Űrrock Bandája : a HAWKWIND! Csakhogy a Hawkz minden heavy hatása nélkül. Ha eddig nem estél transzba, akkor a Trance Dance dervistáncába bizonyosan beleszédülsz! Micsoda élmény lenne ezt egy klubban hallani! Őrülten, hangsebességgel pörögsz és forogsz, mígnem elérsz egy magasabb dimenziót. Itt, az album sűrűjében (Mellifluous), már olyan rétegekben járunk, amit az anyagba süllyedt ember soha sem tapasztalhat meg földi életében. A kínai gong és 1000 csilingelő hang az éterben jelzik, hogy egy magasabb világba értünk (Specialists of the Invisible). A háromszög alapú piramis megjelenése (Tetrahedron) kiegészíti szakrális geometriai ismereteinket. Ez a dal az Obsidian Spiral párja. Progresszív ízekkel búgnak, bugyognak a szinyók és az orgonák, amit aztán vad gitárszólóval fokoz még tovább Luis! A nagy kedvencem, az Oresund Space Collective dzsemmel ehhez hasonlóan. Roger Waters tud csak olyan sejtelmesen suttogni a Careful with the Exe Eugene című Floyd alapműben, ahogy Luis teszi azt, a Grand Lodge of Foreverben. Itt már konkrétan az Öröklét csodáját építjük együtt. Az ősi bölcsesség által, a jövőben megvalósuló, harmonikus világon dolgozunk. Mindenkinek megvan a maga szerepe. Ne gondold azt, hogy te nem számítasz! Ennek a lemeznek is meg van a maga szerepe az Isteni Elrendelésben, amit nagyon sikeresen meg is valósít. A kulcsszó. Együtt! Az album másik vendége, Teresa Machado mondja ki a bűvös erejű mondatot az album zárásaként : I Love You ! > Omega

Ajánlom ezt az albumot minden olyan nyitott ember számára, aki egy kicsit is vonzódik a psychedeliához és a spiritualitáshoz! Mindenkinek egyformán bejöhet ez a zene és üzenete!

 

Bien János (Yell)  - Sky Children

 

 

 

http://www.saturniamusic.com/

Facebook

Lyrix

 

***

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://themotherroad.blog.hu/api/trackback/id/tr405233917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

joshibarat · http://themotherroad.blog.hu/ 2013.05.03. 20:15:00

Nagyon jó lemez, eddig az Aura a kedvencem rajta, de még meg kell hallgatnom párszor az egészet. Köszönjük a nagyszerű ajánlót.
süti beállítások módosítása