2012. október 14. 17:56 - joshibarat

Színes ködöt mindenkinek!

.

COLOUR HAZE : SHE SAID (2012)

.

colour-haze-she-said-cover1_1.jpg

.

A müncheni Colour Haze 1994-ben tünt fel, mint Németország első stoner rockot játszó bandája, -akkoriban mi mást, mint- a Kyuss-ra jellemző stílusjegyeket átvéve, bár számos '60-as, '70-es évekbeli együttes jellegzetességeit is zenéjükbe építették. Improvizatív, különleges hangzású gitárszólamaikat és rendkívül fogós, búgó basszustémáikat gyakran szellősítik utánozhatatlanul meghitt akusztikus gitármelódiákkal, létrehozva ezzel egy olyan bensőséges hangulatot, amit Stefan Koglek békét sugárzó, fáradt hangja tesz méginkább hatásossá. Koglek egyébként állandó szereplő Sula Bassana lemezein is, illetve különféle psych-space rock kiadványokon is rendszeresen tiszteletét teszi. Ha az első lemezüktől (Chopping Machine) haladva hallgatjuk az együttes munkáit, észrevehetjük, hogy az általuk közvetített légkör fokozatosan, folyamatosan formálódott át valamiféle belső megnyugvást árasztó-, letisztult irányba, megalkotva ezzel saját posthippie világukat. Én a 2004-es, Colour Haze című lemezükkel ismertem meg az együttest és azóta is az egyik leghangulatosabb albumnak tartom stoner-psych témakörben, ezért (az időközben kiadott két lemez után) már nagyon vártam az új lemez megjelenését.

Csalódnom ezúttal sem kellett bennük, sőt a 2012-re vonatkozó toplistámon már megingathatatlan helye van a 2 cd-s kiadványnak. Most is a rájuk jellemző meditatív magasztossággal szellemítik át a hallgatót, viszont most néhány változás kitűnik az utóbbi lemezekhez képest. Ilyen pl. a cselló, a hegedű, vagy a különböző billentyűs betétek használata, illetve a koszolósabb hangzású, játékosabb jammek visszatérése. Számokat nem elemezgetek, mert ezt az albumot az elejétől a végéig kell átutazni, átlebegni, persze felkészülve az időnként fellángoló, horzsolós basszushullámokra.

Az együttest még nem ismerők nyugodtan kezdhetik az ismerkedést akár ezzel az albummal is, a rajongók, pedig garantáltan elégedettek lesznek vele. A dupla cd számait egybecsomagolva szedhetitek le a borító mögül. Hajrá!

.


Disc 1
1. She Said (18:42)
2. This (2:12)
3. Transformation (16:53)

Disc 2
1. Breath (12:05)
2. Slowdown (3:57)
3. Stand In… (8:27)
4. Rite (5:46)
5. Grace (10:58)

.

.

Jelenlegi tagok:
    Stefan Koglek - gitár, ének
    Philipp Rasthofer - basszusgitár
    Manfred Merwald - dobok

.

.

.

.

.

.

     Nagylemezeik:
       1995 : Chopping Machine  
      1998 : Seven
     1999 : Periscope
     2000 : CO2
     2001 : Ewige Blumenkraft
     2003 . Los Sounds de Krauts
       2004 : Colour Haze
      2006 : Tempel
     2008 : All
     2009 : Burg Herzberg (live)
      2012 : She Said

.

.

 

Címkék: colour haze
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://themotherroad.blog.hu/api/trackback/id/tr504848146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása