2012. szeptember 08. 12:10 - joshibarat

Macskásan is szép az élet 33. rész

CRIMSON HOUSE BLUES : SMOKE DUST & WHISKEY

 

Füst, por és whiskey, áll a felirat a Cape Town-beli Crimson House Blues 2012-es lemezének borítóján és ezek a szavak nagyjából előre is vetítik az itt található 9 szám alaphangulatát.

1334076818_500front.jpg

Ahogy másnapos jószág állapotunkban kacérkodunk néha a gyógysör gondolatával, az album készítőinek is komoly dilemmát okozott, hogy vajon egy nyugodt kis kuckó a megoldás a másnaposság túlélésére, vagy kezdjék-e inkább a napot rögtön valami füstös bárban?

Jó példa erre a beszédes című "Don't Take My Whiskey Away", ami először egy békés farmra bújtatja a hallgatót a világ zajai elől, aztán fokozatosan sikerül lezüllesztenie minket és pár perc múlva már egy nyüzsgő kocsmában találjuk magunkat. Aztán ott van a címétvel ellentétes indulatú "Going Down Slow" és "Can't Slow Us Down". Utóbbi szerzemény bepofátlankodik a lemez pihentető számai közé, hogy ütemes hillbilly témájával egy duhajkodó táncmulatságba cibálja az embert. Sorolhatnám még a kontrasztos számokat, de felesleges, mivel ez a kettősség az egész lemez kedélyállapotára jellemző.

Stílus szempontjából a country, a bluegrass, és a hagyományos blues elemeit vegyítik a srácok, úgyhogy ennek megfelelően a bendzsó és a szájharmónika is meghatározó hangszer a lemez muzsikáinál. Ezeken kívül Redeye Riaan ráspolyos, füstös hangja is tökéletesen illik ehhez a fajta zenei közeghez, illetve a hangulatosan jammelgető gitármelódiákat is érdemes megemlíteni fontos hangulati elemként.

Remélem ennyi elég volt, hogy kedvet kapjatok a Smoke, Dust & Whiskey-hez. A blues műfaj kedvelőinek bátran ajánlom, illetve gyengébb másnaposságra is kifejezetten alkalmazható.

 

artworks-000010745914-dw4u5f-crop.jpg

Tracklist:
1. Going Down Slow  (8:18)
2. Silver Dollars (4:39)
3. Desert Rose (3:45)
4. Don't Take My Whiskey Away (3:36
5. Breaking Down Low (3:57)
6. Can't Slow Us Down (3:19)
7. Halfway Whore House (4:39)
8. Pickaxe Blues (1:50)
9. Over & Out (3:47)

 

Arno-Jacques-Redeye-and-Christoph.jpg

Tagok:
Redeye Riaan - guitar, vocals, harmonica
Arno Van Zyl - banjo, lead guitar
Jacques Jansen Van Rensburg - bass
Christoph De Chevonnes Vrugt - drums

 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://themotherroad.blog.hu/api/trackback/id/tr94761999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása