2011. február 23. 11:31 - joshibarat

Fel a fejjel !

 

THE HOLD STEADY : STAY POSITIVE (2008)

 

 

A 2003-ban alakult brooklyn-i csapatnak a Stay Positive a negyedik albuma. Aktualitása miatt ajánlhattam volna most nektek akár a legutóbbi, 2010-es lemezt is, csak én valamiért a 2008-as Stay Positive-et érzem a leginkább közel magamhoz. A 2006-os Boys and Girls in America a fiatalabb korosztálynak is bátran ajánlható, a Stay Positive pedig inkább a harminc közelieknek okozhat kellemes perceket. Ahogy a lemez címe is jelzi : alapvetően optimista hangulatú lemezre kell számítani és attól függetlenül, hogy az előző albumhoz képest itt valamivel több szomorkásabb balladában is részünk lehet, azért ezeknek is megvan a maga sajátságos ígérete valamiféle pozitív változásra. Sőt talán ezek a számok alkotják a lemez leghangulatosabb perceit. Mintha borongós, esős időben betévednél egy fasza kis pub-ba.

Ennek a nagyon jól működő muzsikának a receptje a következő : végy egy adagot a Bruce Springsteen lemezek feelingjéből, majd adj hozzá egy csipetet a Rolling Stones lendületességéből és a 90-es évek slágerpunkjának fiatalosságából(pl.:Bad Religion). Mindezekhez válassz egy érettebb hangú énekest (Springsteen-Nick Cave stílusban) és olyan háttérkórusokat, amik kb. az ír focidrukkerek harsányságával szólalnak meg. A kocsmakórus vokálok mellett az alkoholizálós szövegkörnyezet és a hangulatos, zongorás betétek is gyanúsíthatóak azzal, hogy rájuk aggatták az úgynevezett pub rock kifejezést.

A Stay Positive-ben az a leginkább zseniális, hogy tökéletesen tud egyensúlyozni a mainstream rock és az igényes megszólalású kocsma zene között. Hangszerelés tekintetében sokan megirigyelhetnék azt a fajta zeneiséget és arányosságot, amit itt hallhatunk. Ez utóbbin a különböző hangszerek egyenlő viszonyulását értem. Ezért is nem tudnék innét kiemelni meghatározó szerepű hangszert, az viszont még így is szembetűnő, hogy nagyon odafigyeltek a pofás szólókra, az élvezetes billentyű betétekre és a fogós dallamokra.

Körülbelül egy éve ki akartam már posztolni ezt a lemezt, csak valahogy mindig elmaradt, pedig az egyik nagy kedvencem. Ha jó hangulatomban hallgatom, még jobb kedvem lesz tőle; ha levert állapotban, akkor vígasztal és reményt ad.

 

Klikkeljetek a borítóra és tegyetek vele ti is egy próbát!



Tracklist:
1. Constructive Summer - 2:56
2. Sequestered in Memphis - 3:33
3. One for the Cutters - 4:41
4. Navy Sheets - 3:23
5. Lord, I'm Discouraged - 5:08
6. Yeah Sapphire - 3:37
7. Both Crosses - 4:35
8. Stay Positive - 2:59
9. Magazines - 3:09
10. Joke About Jamaica - 4:36
11. Slapped Actress - 5:19



Diszkográfia:

Almost Killed Me (2004)
Separation Sunday (2005)
Boys and Girls in America (2006)
Stay Positive (2008)
Heaven Is Whenever (2010)



A lemezen szereplő zenészek:
Craig Finn – guitar, vocals
Tad Kubler – lead guitar
Galen Polivka – bass guitar
Bobby Drake – drums
Franz Nicolay – keyboards, accordion, harmonica

 

 

 

Címkék: the hold steady
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://themotherroad.blog.hu/api/trackback/id/tr722683220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása