2010. március 17. 20:15 - joshibarat

Diszkográfia 6.

SECRET SAUCER : DISZKOGRÁFIA

(Psychedelic-Kraut-Prog-Space Rock)

 

 

Element 115 (2005)

01. Star Rise
02. Sword of Conneault
03. Solar Winds
04. STS-107
05. Atom Smasher
06. The Treveller
07. Duul
08. Desert of Existence
09. Astral Progeny
10. Looking Skyward
11. AMBQSM
12. Beyond Time

 

 

 

Second Sighting (2007)

01. Lift Off
02. All the Way to Outer Space
03. D-Walker    
04. Tranquility Base
05. Venture 90-200    
06. Disintegrator
07. Integrator
08. Reflections    
09. Deat of Time    
10. Night Sky    
 

 

 

 

 

Tri-Angle Waves (2009)

01. Night Encounter
02. A Sublime Metaphor
03. Protoplasmic Accelerator
04. Approaching Hunab Ku
05. Light Years Away
06. Mind Mechanics

 

 

 

 

 

 

Ha elegetek van már a sok pszichedelikus zenéből,akkor itt van még három!Degeci vagyok,nem?Az amerikai Secret Saucer 2001 óta gyártja elmeutaztató instrumentális zenéit,amelyek egytől egyig világegyetembe merengető,emberi lét értelmét csillagokban kereső furcsaságok.Gyakran utalnak zenéjükkel a '70-es évek pszichedelikus nagyjaira,hol a Hawkwind-re emlékeztető,improvizatív és hipnotikus hangulatú gitárszólamaikkal,hol pedig Pink Floyd-ot és Tangerine Dream-et is idéző,ezerfelé kalandozó szintitémáikkal.A Secret Saucert valójában a Star Nation,a Quarkspace,az Architectural Metaphor és a Sun Machine nevű együttesek tagjai hozták létre projektként,illetve érdemes még tudni róluk,hogy nem egyszer léptek már fel közösen a Hawkwind-el és kisegítő/beszálló zenészként is közreműködött már a csapat néhány tagja a Hawkwind koncertjein.Bajéval már tárgyaltuk a Secret Saucert régebben és azt sem volt nehéz megállapítani,hogy rohadtul elszállt agyú figurák.Ehhez elég egy pillantást vetni a myspace-ükre. 

Első,Element 115 című albumukon múltbéli,elvontabb hangulatokat szállítanak,rengeteg atmoszférikus,szinte már Jean Michel Jarre jellegű szintikavalkáddal,a 2007-es,Second Sightingnál pedig egyre jobban megjelennek a modernebb,Oresound Space Collective szerű megoldások és gyakori a zongorás színesítés használata is.A valójában már 2001-óta elkészített ,de csak 2005-ben hivatalosan kiadott Element 115-nél számomra érthetetlen módon,sajnos a lemez második felére pakolták az élénkebb számokat,az első felére pedig a magányosabb hangulatúakat.Úgy összességében véve egy planetáriumi vetítésekre illő,kaleidoszkópszerű képeket festő,földöntúli,trippes zenével mutatkoztak be 2005-ben.Nemrég megjelent,harmadik lemezük,amit a Tri-Angle Waves névre kereszteltek az előző kettőnél egy fokkal mélyebb pszichedeliában cirkulál,mindvégig végtelen űrbéli dimenziók sötét bugyraiban kallódva.Itt is a már említett O.S.C. feeling uralkodik,csak jóval visszafogottabb formában.Ha a három közül csak egyetlen lemezt szeretnél leszedni ismerkedésként,akkor mindenképpen a második,Second Sighting címűt ajánlanám.Eszméletlen dolgok vannak rajta.

Titeket fogott már el olyan érzet a Causa Sui,vagy az Ozric Tentacles zenéjének hallgatása közben,hogy talán nem is emberi teremtmények hozták létre?Ha volt már rá példa,akkor ezt a Secret Saucer esetében is rengetegszer érezni fogjátok.


Tagok:
Steve Taylor - guitar, bass, drums
Dan Schnell - acoustic & electric guitar
Paul Williams - synthesizers, drums
Billy Spear - bass
Steve Hayes - synthesizers, bass
Dave Hess - synthesizers, glissando guitar
Greg Kozlowski - guitar, bass
Jay Swanson - keyboards
Thomas Marianetti - drums, synthesizers

  

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://themotherroad.blog.hu/api/trackback/id/tr451847990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dose3000 2010.03.19. 16:41:53

Koszi szepen, ez a zene egy csoda! :)

(A doltbetushoz: engem inkabb festmenyeknel szokott elkapni ez az erzes. A kovetkezo lepes meg az, hogy ha az adott kepet tenyleg ember keszitette, akkor valami mentalis betegsege lehetett vagy valami nagyon jo cuccot tolt :))

joshibarat · http://themotherroad.blog.hu/ 2010.03.19. 23:59:08

@dose3000: Ja-ja,ez mondjuk egy elég általánosan ismert tény.Ilyen dolgokat talán nem is nagyon lehetne létrehozni tudattágítók nélkül.A szűrrealista festők nagy része sem éppen tiszta elmével hozta létre alkotásait,elég ha megnézünk egy átlagos Dali képet.Ja,meg azért az Ozric zenészei sem fogyókúra miatt néznek ki úgy ahogy kinéznek.Egyébként szerintem hasonló dolgot művelnek pl. az absztrakt festészet alkotói is,mint a pszichedelikus,vagy experimentális műfaj egyes képviselői.Ezek a művészetek valami fordítási kényszerek lehetnek.A formákat,színeket,zenei nyelvre fordítani,vagy a hangokat és zenei elemeket vizuálissá tenni.Vagy valószínüleg ezeknek sokkal bonyolultabb és paradoxabb jelentésű háttere van.
Faxom tudja.

Nicodamien · http://stoner.blog.hu/ 2010.03.20. 06:43:55

Én kéremszépen, nem értek a zenéhez, de a nézetem a következő:
1.Az alkohol finom.
2.A puncivirág borotváltan ér a legtöbbet.
3.A zene, ha megmozdít benned valamit, akkor már elért valamit és ez csodálatos.

joshibarat · http://themotherroad.blog.hu/ 2010.03.20. 12:04:37

@Nicodamien: Az ön által vázolt mindhárom ponttal egyet kell,hogy értsek.Az első pont igazának meggyőződésére mellesleg hosszas kutatómunka és lázas kisérletek árán jutottam el jómagam is.
süti beállítások módosítása