2013. január 31. 22:25 - joshibarat

Ha nem bírod kivárni az új Ozric lemezt...

 

MANTRIC MUSE : S/T (2012)

 

mm-1400x1400.jpg

 

Dánia talán leghíresebb space rock formációja Oresund Space Collective (röviden OSC) névre hallgat, ajánlóm tárgya, az ugyancsak dán Mantric Muse tagjai pedig nagyban hozzájárultak, ahhoz, hogy az említett kollektíva megalakulhasson. A '98-ban alakult banda ugyanis a Gas Giant és a Bland Bladen tagjaival karöltve hozta létre az OSC-t valamikor 2004-ben. A Mantric Muse egyébként '99-ben már kiadott egy Picks In Space című Ep-t, majd úgy gondolták, hogy tehetségüket egy ideig az OSC-ben kamatoztatják, aztán elkezdtek végre eredeti csapatukkal is foglalkozni és 2012-ben összehoztak egy 7 számos nagylemezt.



Az albumon található tételek mutatnak némi hasonlóságot az OSC lemezeken hallottaktól, bár az ott tapasztaltakhoz képest jóval intenzívebbek, élénkítőbbek, viszont minden elemükben erős hasonlóságot mutatnak a pszichedelikus műfaj nagy etalonjának számító - Ozric Tentacles kompozícióival. A gitár hol elmélkedve illeszkedik a hangszeres szekció többi szereplőjéhez, hol élénken szárnyalva repteti a hallgatót, a cirkuláló, szerteszét varázsolt billentyűtémák és kozmikus érzetet erősítő elektronikus díszítések alá pedig változatos, mozgalmas dobtémák szolgáltatják az alapot. A kedvencem talán a "Sindbad Sofareren" című tétel, ami egy rendkívül összetett, progresszív darab. Magnus Hannibal gyönyörű, művészi gitármelódiákat alkot benne és az egész muzsikának valami eszméletlenül elszállítós, reptető ereje van. Ambient, space rock és progresszív rock nagyon szép fúziója. Az "Azur" címre hallgató szám pedig erőteljes basszusaival és kőkemény progresszívitásával keltette fel a figyelmemet, ráadásul kegyetlenül teleszórják mindenféle tébolyult sampler mintával, meg nyüzsgő billentyűs őrülettel. A lemez legbolondabb zenéje, egyszerűen brutális amit művelnek benne.

Ha úgy összességében nézem az album számait, akkor leginkább a Quantum Fantay-hoz és a nemrég ajánlott Hidria Spacefolk-hoz tudnám még hasonlítani, szóval, aki ezeket szereti, annak garantáltan tetszeni fog.


Az említett csapatok rajongóinak kötelező!


Tracklist:
01 Nanoid (07:28)
02 Sindbad Søfareren (07:52)
03 Cinope (07:42)
04 Sfunx (10:26)
05 Azur (07:24)
06 Qnoxience (04:35)
07 Deep Sea Cheops (10:19)

Tagok:
Magnus Hannibal: gitár, szintetizátor
Ola Eriksson: szintetizátor, samplerek, billentyűk
Michael Kroglund: basszusgitár
Søren Hvilsby: dob

Címkék: mantric muse
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://themotherroad.blog.hu/api/trackback/id/tr455055783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemtombaje 2013.02.07. 13:21:10

Kösz Joshi.A Picks in space lemezt csipáztam anno,amin pl a Nanoid is rajta volt nyersebb változatban.

joshibarat · http://themotherroad.blog.hu/ 2013.02.18. 20:47:25

@nemtombaje: Rákeresek a Picks-re, hátha megtetszik az is, egyébként meg valamelyik külföldi oldalon mintha azt olvastam volna róla, hogy több számában is énekel egy csajszi.
süti beállítások módosítása