2012. november 15. 22:55 - joshibarat

Szennyeskosár : 1. rész.

 

Manapság már kevesen emlékeznek rá, de a '80-as évek végén - '90-es évek elején élte virágzását a dirty rock nevezetű műfaj. Alapvetően olyan együttesek hangzásából táplálkozott, mint a Cult, a W.A.S.P., Alice Cooper, vagy az AC/DC, de erősen merítkezett a sleaze rock elemeiből is. Ez utóbbit szokás néha a glammel is rokonítani, amitől viszont a dirt rockerek már megjelenésükben is kifejezetten elhatárolódtak. A kifestett, cicanadrágos külső helyett bőrszerkóban, vagy egyszerűen csak szakadt kockás ingben tolták a dögös motoros muzsikákat. A műfaj klasszikussá vált képviselőitől állítottam most össze egy kisebb csomagot, amit több részletben fogok majd posztolni.

 

p.jpg

 

A stílus egyik legnagyobb ásza a new york-i C.O.P. volt, aminek utolsó lemezéről már írtam pár sort anno. Első-két albumukról köztudott, hogy a magyar Sex Action is gyakran használta fel inspirációként, az együttesben annak idején doboló Zana (Ganxsta) Zoli pl. egy későbbi-, 2009-es interjúban a kedvenc három lemeze közé sorolta a C.O.P. első albumát. A "Motor", a "Call Of The Wild", a "Turn Up The Jams", vagy a "Machine" című klasszikusok mellesleg a műfaj kitörölhetetlen motoros-indulóivá váltak.

Circus_of_Power.jpg

 

 

 

Habár az együttes '88-as, debütáló lemezének hangzása nem sokban tér el a következő (1990), "Vices" címre hallgató munkájuktól, nekem mégis az utóbbi tetszik jobban. A blues-os beütésű hard rocktól a bugi rock&roll-ig elég változatos repertoárt találunk rajta, témáik, pedig mi másról is szólhatnának, mint vadságról, törvényenkívüliségről, motoros bandákról, több napos züllésről, vagy könnyűvérű nők hajkurászásáról.

 

Circus_Of_Power_Vices_front.jpg

 

 

Harmadik, Magic And Madness című lemezükön már érzékelhető egyfajta -mainstream felé kacsintás, illetve a '93-as évhez igazodó mélyebb basszushangzás is közrejátszik abban, hogy egy hangyányit máshogy szól, mint az előző kettő album. Egyébként nagyon fasza, dögös muzsikák találhatóak ezen is, hallgassátok csak meg a "Shine" című számot, amiben még a Cult-os Ian Astbury is vendégénekel.

COP front_1.jpg

 

Nem sokkal a harmadik nagylemez után feloszlott a banda, a 2000-es évek második felétől viszont megint elkezdtek koncerteket adni, ami remélhetőleg meghozza majd a kedvüket új számok írásához is.

 

 

Jelenlegi tagok:

 Alex Mitchell (vocals)

Ryan Maher (drums)

Marc Frappier (bass)

Ricky Beck Mahler (guitar)

 

circusofpower.jpg

 

Aki meg akar ismerkedni a mocskos rock nevezetű stílussal, annak mindenképpen futnia kell egy kört a Circus Of Power lemezeivel, aztán jöhet a többi csapat...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://themotherroad.blog.hu/api/trackback/id/tr864908972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása