2012. január 26. 18:38 - joshibarat

Ride With Me Baby!

 

Gideon Smith & The Dixie Damned : 30 Weight (2011)

 

gideon smith 30 weight.jpg

 

Az észak-carolinai veterán muzsikus 2011-es lemezére Nico hívta fel a figyelmemet még tavaly, mondván: "Ha valami nagyon jó zene kell, akkor hallgasd meg az új Gideon Smith albumot!"


Őszintén szólva nekem ez a lemez hatalmas meglepetést okozott. A legutóbbi (2008) South Side Of The Moon hagyományosabb southern rockjához képest a 30 Weight-en olyan hangulat uralkodik helyenként, ami miatt elő kellett bányásznom a Circus Of Power, meg a Cult újabb kori lemezeit. A Cult felől már csak az miatt is érzek némi áthallást, mert Gideon Smith férfias tónusú hangja gyakran emlékeztet Ian Astburyre. Smith karakteres éneke már az eddigi lemezeken is garantált egyfajta minőségi jelleget, viszont néhány megbízható zenészre ezúttal is szüksége volt. Megkérte ezért Phill Durr gitárost a Five Horse Johnson-ból és a Giant Brain dobosát, Eric Hoegemyer-t, hogy segítsenek neki  összehozni valami átlagtól eltérő zenei világot, aminek alaphangulatát azért jelentős mértékben a renegát életérzés határozza meg. Felkért még néhány tehetséges zenészt, illetve vokalistát a díszítéshez, aztán neki is álltak a muzsikálásnak, a végeredmény pedig a 30 Weight című sötét árnyalatú egyveleg lett.

Először is ott van például a Ride With Me című mocskosnagy motoroshimnusz, vagy másik kedvencem, az ugyancsak motorozós jellegű Come & Howl, amelyek a lazább szerzemények közé sorolhatóak. Aztán hangulati ellenpéldaként rögtön fel is tudnám hozni a Bleed Black című Saint Vitus átiratot, vagy a dark - és dirt rock hangulatokat vegyítő South-ot. Az efféle borús szerzemények közül a Born To The Highway című szám fogott meg leginkább, esőfelhőkkel sötétített, mocskos, fekete hangulatával. A lemezen megszokottaktól kissé megint eltérő szám az elszállós Shining Star, az akusztikus jellegű country muzsikák kedvelőinek pedig a When I Die című GG Allin feldolgozást ajánlanám.

Na, szóval tényleg nem egy átlagos album a 30 Weight, de úgy gondolom, hogy pont ez emeli magasan a hasonló irányzatú kiadványok fölé. Mindenkinek csak ajánlani tudom, Niconak pedig köszönet az ötletért.

 

Tracklist:
01. Black Fire
02. Ride With Me
03. South
04. Love Of The Vampire
05. Bleed Black (Saint Vitus cover)
06. Do Me Wrong
07. Born To The Highway
08. Feel Alive
09. Shining Star
10. When I Die (GG Allin cover)
11. Come And Howl

 

 

Zenészek:
Gideon Smith : vocal, guitar
Phill Durr (Five Horse Johnson) : lead guitar, rhythm guitar, acoustic guitar
Eric Hoegemyer (Giant Brain) : drums, organ, backing vocals


Vendég zenészek:
Jason Griscom : lap steel ("When I Die"), guitar ("Come And Howl")
Sue Lott : backing vocals ("Ride With Me")
Mark Binion : drums ("Come And Howl")
Clayton : scrub board ("Come And Howl")

 

Címkék: gideon smith
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://themotherroad.blog.hu/api/trackback/id/tr673859946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása