2011. szeptember 21. 15:03 - joshibarat

Rég volt már Space Rock, meg amúgy is...

 

Temple of the Smoke : … Against Human Race

 

 

A belgrádi brigád bemutatkozó, instrumentális albumához én mindenképpen valami színesebb, elvarázsoltabb borítót választottam volna, legalábbis olyasmi illene egy ilyen sokrétű zenét rejtő kiadványhoz.


A pörgős tempójú, stoneres space rock nyitány után pl. érdekes módon egy jóféle reggae/dub szerzemény lebegteti a felhők közé az emberfiát("Unnatural Regression"), majd megint más jellegű zene következik. A "Naked Sun" kozmikus, űrbéli effektjeiből kibontakozó zenei kalandozások, olyan utazást nyújtanak, amely hangulatában egyszerre érinti a desert és a space rock világát is. Itt aztán progos szintik és miegymás is található. A negyedik, "Deadly Skies"-ban egy doomosabb jellegű jammet fűzögetnek, az ötödik, 'Autumn World" hangulatát pedig tökéletesen jelzi címe, tehát egy bágyadt, álmodozós, őszi szállingózásra invitálja a hallgatót. Gyönyörű muzsika egyébként. Ezután ismét doom jön, méghozzá jó morcosan kezdődő. Amolyan Black Sabbath féle alaptémára épül, amit blúzos, stoneres gitárimprók tarkítanak, illetve néhol pszichedelikus légkörrel itatódik át. Rettentően feelinges, fasza zene. Ki is kerekedik az ember szeme az erre érkező "Into The Storm" című szám dub/raggae hangjainál, bár a lemez elején hallhattunk már ízelítőt ebből a kellemes légkörben úszkáló stílusból. Tökéletesen el is lazítja az embert, ahogy azt illik, az album "Tortoise Du Mars" című levezető száma pedig már megint egy érdekes variáció. A nyitány hosszúra nyúlt, misztikus hangulatú, atmoszférikus szintitémája arra enged következtetni, hogy ez a feeling lesz jelen a szám hátralévő idejében. Aztán váratlanul könnyed, funk ritmizálású dobalap veszi át a helyét, a későbbiekben pedig erre épülgetnek rá a különböző agyalgatások, élénk témázgatások, amelyek egyaránt állnak pszichedelikus gitárjammelésekből és dögösebb, stoner rockosabb basszuslökésekből. A végjátékot ügyesen, bár a tipikus módon oldják meg hangszereik egymásnak eresztésével.

Ez egy nagyon jól sikerült, nagyon utaztatós lemez, ti pedig közel egy óra(57:47) élvezetet hagytok ki az életetekből, ha nem szeditek le(vagy veszitek meg) a Temple Of The Smoke 2011-es albumát. Space Rock rajongók számára természetesen kihagyhatatlan!
 


Tracklist :
1. Illudium Q-36 Explosive Modulator 6:32
2. Unnatural Regression 4:39
3. Naked SUn 10:57
4. Deadly Skies 6:29
5. Autumn World 7:16
6. South Of Heaven 5:47
7. Into The Storm 6:50
8. Tortoise Du Mars 9:22


Tagok:
Marko Ilic - bass
Janko Stojanovic - guitar
Dusan Zica - guitar, synths, dubs
Dragan Mirkovic - drums

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://themotherroad.blog.hu/api/trackback/id/tr533243603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása