2011. január 16. 16:05 - joshibarat

Toplista 2010

 

Habár tavaly nem sokan reagáltak a toplista ötletre, én azért idén is előállok azzal, hogy ti is állítsátok össze a listát, amin a 2010-es évben megjelent, kedvenc albumaitok szerepelnek.

Ha lesz rá jelentkező, ha nem : én azért előállok a sajátommal:
 

 

Sendelica : Screaming and streaming Into The Starlit Nite

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pszichedelikus rock, space rock, merengés, ájulás, elszállás, szaxofon, éjszakai bár, űrutazás. Nagyon jó lemez. Imádom.

 


 

 Pontiak : Living

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha pszichedelikus zenéről van szó, én leginkább a space rock felől szoktam megközelíteni a kérdést, pedig a hippi/woodstock jellegű pszich rockot sem szabadna figyelmen kívül hagyni e téren. A három tesó által megformált Pontiak legutóbbi lemezén ettől függetlenül mégsem a megszokott "kéz a kézben, virággal a fül mögött egy békés hippikommunában" feelinget találhatjuk. A Black Sabbath doomosabb súlytásait ugyanúgy megkapjuk ezen a lemezen, mint a western hangulatú tévelygéseket és a zajba fajuló, agyas borulásokat. Szerintem kihagyhatatlan album és remélem idén is előjönnek valami hasonlóan hatásos kiadvánnyal.
 


 

Blood Of The Black Owl : The Banishing Ritual

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Általában nem kedvelem a blackes hangulatú zenéket, de szerintem ez a lemez zseniálisan torz, groteszk, félelemkeltő és szép. A doom, a black, a pogány folk és az ambient elemeit egyaránt ötvözi. A "misztikus szertartás az erdő mélyén" típusú zenék között szerintem a legjobbak közé tartozik.

 


 


The Time And Space Machine : Set Phazer To Stun

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Nyáron szinte minden hétvégén szarrá hallgattam ezt az albumot a baráti társaságommal, de valamiért mégis nehéz szavakba foglalnom, hogy mit is gondolok róla. Az elektronikus junkiezene és a 70-es évek pszichedelikus rockja olyan tökéletesen olvad egybe rajta, hogy hihetetlen. Játékos, ötletes, jókedélyű, betépett és rettentően egyéni. Élvezetes ritmusok, hihetetlen hangeffektek színesítik, hangulatilag pedig valami univerzális időtlenség jellemzi.  Arra a bizonyos lakatlan szigetre biztosan magammal vinném, ha csak tíz lemez közül lehetne választani. Megunhatatlan.

 


 

Brant Bjork : Gods & Goddesses
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A stonerpápában az a legszerethetőbb,hogy nem kisérletezget,vagy újítgat. Ő a biztosra megy. Előző albumaihoz hasonlóan itt is ugyanazt az egységes hangzású, baráti és laza feelinget adja, amit mindenki vár tőle. Bjork bácsi maga a teremtő és kész!

 


 

Spock's Beard : X

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Igényes, magas színvonalú és nagyon hangulatos neo-prog rock. A műfaj rajongóinak kötelező. Ennél többet felesleges mondani róla.

 


 

 Stone Axe : II.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A korai AC/DC és a Lynyrd Skynyrd dallamvilágából is merítkező együttes második lemeze az egyik leglazább hangulatú rock muzsikálás volt számomra 2010-ben. Így kell zsigerből klasszikus értékű rockot gyártani!

 



Langfinger : Skygrounds

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Soundgarden találkozik a stoner rockal, egy hihetetlen torkú vokalista társaságában. Ilyen pimaszul fiatal figuráktól, ennyire profi lemezt összehozni valami döbbenet. Dinamikus megszólalású, energiától csattanó, ösztönös rockmuzsika.

 


 

 
Gate 9 : In The Kingdom Of Vulgaria

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Füstös doom és elszállt sztóner rock elegye rak málhazsákot a nyakunkba a Gate9 bemutatkozó lemezén. A basszusgitár hangzása az egyik legjobb, amit 2010-ben hallottam, a tisztán csattanó dobról már nem is beszélve. Kegyetlen jó album.

 


 

Floodstain :Slave To The Self Feeding Machine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Azt hiszem ezt a nagyon súlyos lemezt nem hagyhatom ki azok közül, amik idén nagy hatással voltak rám.  Ahogy a Stonerblogos ajánlóban is írtam ez valamiféle morcos utcazene, swamp, sludge és grunge hatásokkal. Nagyon erőteljes, dinamikailag is kifogástalan muzsika, modernül széttorzított basszusgitárral, élvezetes kiállásokkal és rohadtjó énekkel, ami leginkább Phil Anselmót idézi. Kihagyhatatlan.

 


 

Solar Fields : Second Movements

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megközelítőleg tíz éve hallgatok chill out muzsikákat, főleg a másnaposság-gyógyítás céljából, vagy lefekvéshez, de ilyen meditatív, delejes zenét már rég nem hallottam. Mintha nem is emberi lény gyártotta volna. Sejtelmes, elektrosztatikus, futurisztikus, nagyon különleges zene.
 


 

Firebird : Double Diamond

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bill Steer-ék ezen lemezét rengetegszer meghallgattam már és még ezek után is úgy érzem, hogy 2010 legpatinásabb retro hard rock lemeze. A Double Diamondon minden szóló, refrén és dallam rettentően el lett találva. Hibátlan munka.

 


 

 Void Generator : Phantom Hell And Soar Angelic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ahogy Nico is említette az album kommentjénél : "a legjobb vokális space-, stoner rock amit valaha is hallottam". Osztom a véleményt.

 


 


The Aquarians : Full Moon Tunes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meseszerű hangulatot szállító, csilingelő, utaztató, instrumentális progresszív rock lemez, ami nem kevés pszichedelikus töltettel is rendelkezik. Nagyon szép zene.  Én csak úgy hívom, hogy a varázsszőnyeg.
 


 

 ELECTRIC MOON : LUNATICS (2010)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sula Bassana ennél a lemeznél pótolta a space rock rajongók csalódottságát, amit az elektro-ambientes lemezével okozott 2010-ben. A Lunatics simán felveszi a versenyt Sula régebbi bandáival, mint pl. a Südstern44, a Weltraumstaunen, vagy a  Zone Six. Odabasz!
 


 

HYPNOS 69 : LEGACY (2010)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A hihetetlenül nagy zenei tudásról árulkodó, belga művészek legutóbbi lemeze a neo progresszív rock és a pszichedelikus zenék rajongói számára is rengeteg élvezetet okozhat. Eszméletlenül tartalmas, hihetetlenül hangulatos zene.

 


 

 

Nagyjából ennyi, bár még belefért volna pár lemez a listába. A borítókra kattintva természetesen le is tölthetitek a lemezeket. Hajrá!
 

 

Címkék: toplista
13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://themotherroad.blog.hu/api/trackback/id/tr72588077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rico RokkaRolla · http://stoner.blog.hu/ 2011.01.16. 19:59:18

és melyik az első és melyik a tizedik?

StonerVaszics · http://stoner.blog.hu/ 2011.01.22. 08:35:33

Sajnos tavaly az összes számítógépem elszállt valamilyen szinten és ezzel együtt egy csomó zeném/letöltésem is. Amúgy én is összeraknék egy ilyen toplistás cuccot. Asszem a legutolsó Cathedral lemez lenne az első :D

joshibarat · http://themotherroad.blog.hu/ 2011.01.22. 11:19:27

@StonerVaszics: Az is majdnem ki került a toplistába, csak közben olyan sokat hallgattam a régi cathedral lemezeket, hogy kiszerettem az újból.

dose3000 2011.01.26. 19:17:17

Szivesen irnek toplistat, de egyreszt tobb eves lemaradasom van, masreszt mindig regebbi, bevalt zeneket hallgatok :)
Hirtelen harom rongyosra hallgatott rock album jut eszembe 2010-bol, szoval legyen ez a top3:

1. Brutus - Brutus
2. Hypnos 69 - Legacy
3. Brant Bjork - Gods & goddesses

joshibarat · http://themotherroad.blog.hu/ 2011.01.29. 08:35:12

@dose3000: Legalább valaki reagál a toplista témára. Eztet a Brutust meg sajnos nem ismerem, mindjárt utána is nézek.

dose3000 2011.02.01. 17:17:21

@joshibarat: azt hiszem, a csakbenn-en volt fent, gondolom azota megtalaltad.

Éves listát max úgy tudnék összeállítani, hogy mit hallgattam abban az évben a legtöbbet vagy milyen (számomra) új zenéket ismertem meg. Pl. a Secret Saucer - Element 115 albuma tavaly nagy kedvenc lett, de ez 2005-ben jött ki :)

joshibarat · http://themotherroad.blog.hu/ 2011.02.05. 02:07:51

@dose3000: Hát bakker az a secret saucer album tényleg súlyos! Remélem lesz ilyesmi idén is! Nagyon vadászok az ilyenekre. Ne félj! Lesz még ilyen kettéfosatós muzsika 2011-ben is! Szóval hajrá!

dose3000 2011.02.05. 03:04:26

Hát igen, nem sok albummal találkoztam, ami ennyire tetszett volna! Remélem lesz még idén hasonló, az sem baj, ha régi :)

Tomtattoo 2011.03.13. 00:44:25

Ez az album egyszeruen hatalmas. Olyan, mint egy idoutazas, teljesen magaval ragad. Hihetetlen hangulata van, mar meg is vettem eredetiben.

Tomtattoo 2011.03.13. 11:00:59

@joshibarat: Na, akkor valoszinuleg valamit elrontottam, a Hypnos 69: Legacy cimu albumara gondoltam, elnezest. :D

Tomtattoo 2011.03.13. 11:11:14

De tegnap este ajanlasotokra meghallgattam a Void Generator: Phantom Hell And Soar Angelic cimu albumat, hat, nem minden nap hall ilyet az ember. Korai meg komolyabb velemenyt formalni rola, de kulonleges alkotasrol van szo, az rogton kiderult.

joshibarat · http://themotherroad.blog.hu/ 2011.03.13. 14:17:59

@Tomtattoo: Ja tényleg, még írtál is kommentet a Hypnos 69-hez, én meg ajánlottam is ugyanott pár hasonló muzsikát. A Void Generator album meg tényleg nagyon fasza.
süti beállítások módosítása