2011. március 24. 15:51 - joshibarat

Smaragdváros rejtélyei.

An Emerald City : The Fourth

Az új-zélandi Smaragdváros csapata azt a fajta instrumentális zenét műveli, amire már nagyon régen vágytam, illetve nem csak én, hanem meglátásom szerint az idelátogató space rock rajongók nagy része is. Én ettől a stílustól mindig a szokatlan megoldásokat, az egyedi billentyűs hangszíneket és a hangulatos gitárharmóniákat várom. 

A "B31" címet viselő első szám már bőven kielégíti a fent leírt igényeket. Különleges tájakra utaztató, éjszakai hangulatú gyönyör. Nagyon egyéni, nagyon álomszerű és nagyon szép bevezetés. Már itt éreztem, hogy ez a lemez nem lesz egy szokványos dolog. A "Seizuretron"-nál aztán kissé fokozódik a hangulat. Mintha Jean Michel Jarre a desert rock világában kamatoztatná kozmikus álmaiból fakadó művészi indíttatásait. Ilyen zenét se nagyon hallottam még. A harmadik, "Circa Scaria" perzsa dallamokat alkotó szitár/gitár kábulatának űr-karavánja is rendkívül delejes állapotba hívogatja hallgatóját, de a következő, "The Fourth" még az előzőeknél is furcsább atmoszférájú. Itt már egy másik dimenzióban járunk, szédelegve és csodálkozva. Rég elfeledett zenei harmóniák vesznek körül, amelyek a 70-es évek pszichedeliájába kalauzolnak bennünket. A Jarre-t idéző, neo-progos billentyű szólamok és a mai  hangzással megszólaló dobtémák egy furcsa, feltáratlan vidékre vezetnek bennünket. Aztán jön a "Key To kingdom". Nehéz leírni. Elvont. Nagyon elvont, nagyon furcsa és nagyon másvilági. Főszereplői a világűr kisérteteinek pityókás szintetizátorai és a kisgyermekkori hangulatokat felszínre hozó gitárdallamok.

A hatodik, "Ulica bolslaw"-ban is fontos szerepet játszik az álomszerű vidékekre szállító, régies szinti. Rövidnek tűnő, de annál kellemesebb utazás. A következő, "The eight" című szám chill out jellegű, világzenei elemekkel tarkított dallamait pedig még hegedű és légies fuvola is színesíti. Nagyon szép, nagyon pszichedelikus és nagyon különleges zene.

A lemez "Casual Encounters" címre hallagató záró darabjától pedig megkapjuk, amire már nagyon vártunk. Lassabb, lépcsőzetes fokozatokban közeledünk a kozmosz megvilágosító rejtelmei felé, hogy végül beteljesedjen a szédítő katarzis. Az Ozric Tentacles se csinálná különb módon.

Számomra a Fourth a 2011-es év legkülönlegesebb hangulatú pszichedelikus rock albuma, a műfaj rajongói számára pedig kihagyhatatlan!

Tracklist:
01. b31  (09:41)
02. Seizuretron   (06:08)
03. Circa Scaria   (05:45)
04. The Fourth   (09:39)
05. Key To The Kingdom   (05:14)
06. Ulica Bolslaw   (04:00)
07. The Eighth   (05:58)
08. Casual Encounters   (09:2)8

Band:
Dan Katz – dobok, perkussziók
Felix Lun - hegedű
Jessica Roth - basszus gitár
Sam Handley – billentyűs hangszerek, gitárok, vocoderek
Reuben Bonner – gitár, szintetizátor, vokál, perkussziók, basszus gitár, vocoder
Rob Croft – perkussziók, basszus gitár, szitár

Címkék: an emerald city
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://themotherroad.blog.hu/api/trackback/id/tr292768256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemtombaje 2011.03.28. 17:00:46

Van még egy négyszámos kislemezük is,ami szintén faszaság.Majd ellinkelem msn-n.

Tomtattoo 2011.03.30. 01:56:26

Egesz egyszeruen remekmu. Estenkent mikor ballagok haza a studiobol, feldobom a fulhallgatot, es teljesen at tudom adni magam a zenenek, megnyugtat, feldob. Joshibarat, apropo, leszedtem a tobbi zenet is, amiket linkeltel nekem a multkor, de ido kell, mire mindet meg tudom hallgatni, egesz egyszeruen amiota tudok rolatok, annyi, de annyi remek zenem lett, lassan tele az Ajpod. :D Ezert egyebkent koszonet neked, es mindenkinek, aki letrehozta, mukodteti ezt a remek blogot!

joshibarat · http://themotherroad.blog.hu/ 2011.03.30. 16:39:53

@nemtombaje: Azt megköszönnénk Baje úr, engem eléggé érdekelne a lemez, de gondolom másokat is.

@Tomtattoo: Köszönjük szépen a dicséretet, igazán jólesik. Igaz, hogy egyedül hoztam létre és egyedül csinálom a blogot, de mindig akadnak olyan nagyszerű segítőtársak a zenék levadászásában, mint pl. Nemtombaje.

Azt meg már talán felesleges is hozzátennem, hogy ha valami zenei kívánságod lenne, akkor jelezd és megkeressük, aztán ki lesz rakva egy ajánló keretei között.
süti beállítások módosítása