2010. szeptember 14. 15:16 - joshibarat

Macskásan is szép az élet 25.

SOLAR FIELDS : SECOND MOVEMENTS (2010)

 

 

Ez a blog nem igazán szól elektronikus zenékről, viszont most az egyszer kivételt kell tennem. A Solar Fields legújabb albumának zenéje ugyanis annyira tökéletesen fasza lebegős állapotot hoz létre másnaposan, hogy muszáj kiraknom. Kifejezetten nyugalmas,ráérős ambient muzsika, amely fölött ennek ellenére végig a feszültség és visszafojtottság légköre is lebeg.

A lemez nyitódarabjának kellékeit az elektromossággal telt éterben megjelenő különböző hangtöredékek, illetve minimalista dallamokat alkotó szólamok és egyéb repetitív elemek alkotják. Lassan hullámzó, pulzáló mélyek, végtelenített szinti drone-ok, zongorafoszlányok visszhangjai, halk sistergések, sercegések, pattogások, kellemes csilingelések és betépett szirének hangeffektjei szerepelnek benne, az atmoszférája pedig végig rendkívül sejtelmes, pszichedelikus és nyugtató. A lemez további részében felbukkannak Jean Michel Jarre-ra jellemző szintetizátorok, elektrosztatikus hullámok keltette rezgések, szívet melengető ”fényharmóniák” és egyéb fincsi dolgok, amelyek egy teljesen egyedülálló, ezerszínű élővilágot hoznak létre. Egy távoli bolygó bioszisztémájának bonyolult működése zajlik éppen, a háttérben pedig hallhatóan a genezis titokzatos erői ügyködnek. Főleg hidegebb tónusú hanghatásokkal hipnotizáló, rendkívül delejes, meditatív álomba kerülhetünk, ha átengedjük magunkat ennek a nyugalmas csodának. Ettől a stílustól egyébként is felesleges dolog lenne elvárni az élénkséget, sőt engem főleg a lemez első felének letisztultsága és visszafogottsága fogott meg leginkább. Nem kell sokat agyalni vagy bármire is várni, főleg nem türelmetlenkedni, egyszerűen csak hátra kell dőlni és el kell engedni magunkat.

Az előzőleg megjelent Movements album és ez között szinte csak az ütemek jelenléte a különbség. A Second Movements-nél ugyanis le vannak ezek minimalizálva. A Second Movements tulajdonképpen a Movements album egyfajta alternatív verziója. A groovokat és a ritmusokat leszedték, viszont a feszült, kivárásos légkör hatásosabb lett ezáltal, ráadásul nekünk másnapos jószágoknak csak kedvez ez a változás. Ettől függetlenül a Movements lemez is kötelező!

Másnaposan hallgatva rettentően hatásos,estefelé pedig verhetetlen hangulatot csinál. Mindenkinek csak ajánlani tudom!Akit érdekel leszedheti 102 vagy 179 megás minőségben! Én a második megoldást ajánlom. Megéri.
 


Tracklist:
01. Insolate
02. eMotion of Circles
03. Rediscover
04. Closing the sky
05. Our blue stones
06. Universal Dust
07. Bngl.w
08. Feel
09. Changing patterns
10. Staring into the nothingness
11. A breeze through life

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://themotherroad.blog.hu/api/trackback/id/tr682295757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wovbagger 2010.09.18. 12:00:21

szóval megtetszett :O) nem csodálom, szerintem is nagyon jó lemez.

joshibarat · http://themotherroad.blog.hu/ 2010.09.21. 22:38:09

@wovbagger: Amúgy sem áll messze tőlem ez a stílus.2000 óta hallgatok ilyesmi zenéket és azért van viszonyítási alapom.Ez egy nagyon különleges kis muzsika,szerintem veri a Movements hangulatát,mégha pl. Moesco nem is értett ezzel egyet.Számomra ez a leghatásosabb chill out album 2010-ben!

joshibarat · http://themotherroad.blog.hu/ 2010.09.21. 23:58:25

Ez a Rediscover című szám valami félelmetesen durva!Zseniális!

Tomtattoo 2011.03.30. 02:42:59

Olvastam par sort az alkotorol, Magnus Birgerssonrol. Igazi multitalentum lehet.
süti beállítások módosítása