2012. április 08. 12:42 - joshibarat

Éjszakai űrjárat 2.

 

Electric Orange : Netto (2011)

 

 

A '92 óta lemezeket megjelentető német együttes közismert a pszichedelikus-, illetve kraut rock világában, 2006-ban pl. még a space-guru Sulával is összehoztak egy közös albumot.

Legújabb lemezükön főleg elvontabb, éjszakai muzsikákat találunk. A delejező, hipnotikus atmoszférát különféle elektronikus hangeffektek, sercegések, csilingelések, sejtelmes Hammond/Moog/Mellotron szólamok, vagy éppen búgó-morgó basszusok hozzák létre, néha pattanásik feszítve a hangulatot. A sötét világokba invitáló űr-improvizációk között szinte egyedül csak a "Sluff" képvisel szellősebb hangulatot. Ez egyébként egy nagyon szép kis fellegek közt utazgató szerzemény, fuvolával, légies szintiszőnyeggel és kellemes gitárszólamokkal. Ezen kívül talán még az -ugyancsak fuvolás- "Auslauf" tűnik könnyedebb muzsikának, a többi szám mindvégig sötétebb zugokban settenkedik. Az olyan számok, mint pl. a baljós "Netto", vagy a kisérteties hangulatú "Zeitheiser" mindenféle ismeretlen, nyugtalanító dimenzióba kényszeríti a hallgatót, de akad itt ezen kívül törzsi dobalapból és atmoszférikus háttérből felépített, bizalomgerjesztőbb darab is, mint pl. a "Basslochner". A lemez legösszetettebb szerkezetű tétele, pedig a "Supptruppen", aminek egyik fele zúgó, morajló post feeling, míg második szakaszában jazzes perkusszió alapokra játszanak tipikusan német előadókra jellemző pszichedelikus improvizációkat.

Az Electric Orange 2011-es albuma leginkább azoknak fog bejönni, akik sikeresen merülnek el feszültebb, paráztatóbb atmoszférájú zenékben. Érdekes, figyelemfelkető belső utazást garantál, de egyrészt felkészültebb hallgatót igényel, másrészt mindenképpen az esti, éjszakai órákra való.
 

 


Tracklist:
01. Polyzysten
02. Basslochner
03. Fluff
04. Perpetuum Mobiliar
05. Netto
06. Supptruppen
07. Auslauf
08. Zeitheiser
09. Raumschaf



Zenészek:
Tom Rückwald  :  Bass    
Georg Monheim :  Drums 
Dirk Bittner :  Guitar, Percussion
Dirk Jan Müller : Hammond, Farfisa Compact, Mellotron, Minimoog, Rhodes, Solina, Leslie

 

 

Címkék: electric orange
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://themotherroad.blog.hu/api/trackback/id/tr954371259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása