" ½ GN'R + John Coraby "

 

Megérkezett végre az a lemez, amit talán a legjobban vártam 2015-ben. Valamikor Májusban értesültem róla, hogy John Coraby (Motley Crue, Scream, Union, Voodooland) Guns N’ Roses tagokkal fog idén közösen albumot megjelentetni. Aztán kiderült, hogy Richard Fortus és Dizzy Reed mellett ráadásul olyan nagyágyúk játéka is hallható majd a lemezen, mint Marco Mendoza (Thin Lizzy, Ted Nugent) és Brian Tichy (Whitesnake, Ozzy Osbourne). A szóban forgó The Dead Daisies nevű csapatnak már volt ezelőtt egy lemeze 2013-ban, a bandát pedig valószínűleg sosem ismertem volna meg, ha John Coraby nem csatlakozott volna hozzájuk. Főleg a karcos hangú énekes miatt vártam nagyon ezt a kiadványt, mivel Coraby az egyik kedvenc énekesem. Őszintén bevallva kicsit tartottam tőle, hogy mi lesz a végeredmény, én legalábbis a tagok alapján valami sleaze jellegű dologra számítottam, amit egyébként nagyon szeretek, csak ezt a fajta stílust nagyon könnyen el lehet cseszni. Először is előre leszögezem, hogy itt egy deka sleaze rock témát sem hallhatunk, ezt az albumot leginkább azoknak tudom ajánlani, akik szeretik a bluesos hatású hard rock muzsikákat, mint pl. a Voodooland, a Rated X, vagy az American Maffia

The Dead Daisies : Revolución 

 

dead_daisies.jpg

 

Az album indulásakor el is szállt minden aggodalmam, a Mexico című szám laza hard rockja ugyanis mocskosjó szabadsághangulattal vezeti fel a lemezt, de a továbbiakban is igazi r’n’roll feelinget kapunk. A második szám (Evil) pl. Coraby régebbi csapatának, a Voodooland nevű projektnek az albumán is simán helyet kaphatott volna anno. Marhajó blues - hard rock groovja engem a Deep Purple és a Badlands számaira emlékeztet, miközben eredetileg egy Howlin’ Wolf szerzeményről van szó,  tehát ez a muzsika egy nagyon jól sikerült, hard rockosított feldolgozás. A következő, Looking For The One egy ZZ Topos ritmusra épülő fasza országúti muzsika. Felszabadult refrén, csörgő, tam-tam, országút feeling, kurvajó.

A 4-ik, Empty Heart című szám először meglepett, mivel a verzét jól hallhatóan valaki más énekli. Utána is kutattam a dolognak és kiderült, hogy itt a Cold Chisel nevű kult banda egykori énekese, Jimmy Barnes hallható, a slágeres, Lynyrd Skynyrd ízű refrénhez viszont már Coraby is csatlakozik. Az ötödik, Make The Best Of It is emlékezetes refrénnel büszkélkedhet, a Something I Said pedig a 90-es évek nagy hard rock csapatait idézi + van benne egy adag The Black Crowes feeling. Női háttér vokálokkal, hammonddal, zongorával és nagyon szép gitárszólókkal ellátott kellemes hangulatú, szellős ballada, amiben legnagyobb meglepetésemre keményebb gitárbetétek is szerepet kapnak. Ez az igényes muzsika az album egyik legszínvonalasabb darabja. A következő Get Up, Get Ready is nagyon fasza zene, funkos, laza ritmusaival, hangulatos hammond játékával és jammes gitártémáival. Ez a szám megint erősen emlékeztet a Voodooland projekt dolgaira. A With You And I c. 8-ik track pedig az egyetlen olyan szerzemény a lemezen, ami a '94-es Motley és az Union világát idézi, egyébként meg az album talán leghangulatosabb gitárszólóját is itt hallhatjuk.

A szomorkás hangvételű Sleep engem kicsit lehangolt, aztán szerencsére a következő három szám ismét hatalmas klasszikus-rock feelinget hoz. A My Time-ról pl. simán elhinném, hogy a Deep Purple készítette, ha a mikrofonnál Ian Gillan állna, a Midnight Moses című szám meg eleve egy régi klasszikus  feldolgozása. A The Sensational Alex Harvey Band eredetijét sajnos nem ismerem, a Dead Daisies féle verzió viszont nagyon betalált. Zárásként végül egy melodikus gitártémákkal tarkított, hangulatos balladaszerűséget kapunk, ami félúton kicsit bekeményít, tökéletesen vezetve le ezt a remek albumot.

*

A Revolución nálam egyértelműen elnyerte az év rock albuma címet. Nagy múltú zenészek örömzenélése, amihez keresve sem találhatnánk megfelelőbb hangot, mint John Coraby. Egyszerűen élvezet újra hallani ezt a füstös, rekedtes hangot, arról nem is beszélve, hogy ennyi évesen sem fél rendesen kiereszteni a hangját. Még mindíg az egyik legnagyobb rock énekesnek tartom és ezúttal a hangjához méltó muzsika is tízpontos : patinás megszólalás, hangulatos hammond betétek, kurvajó gitárhangzás, szabadságfeeling, multidézés. Nagybetűs ROCK.

 

Tracklist :

1. Mexico

2. Evil (Howlin’ Wolf feldolgozás)

3. Looking for the One

4. Empty Heart

5. Make the Best of It

6. Something I Said

7. Get Up Get Ready

8. With You and I

9. Sleep

10. My Time

11. Midnight Moses (Alex Harvey Band feldolgozás)

12. Devil Out of Time

13. Critical

 

usrn_ink_nwac2015deaddaisies900_1.jpg

 

Tagok :

John Coraby (Motley Crue, Scream, Union, Voodooland) : ének, gitár

Richard Fortus (Guns N’ Roses) : gitár  

Dizzy Reed (Guns N’ Roses) : billentyűs hangszerek

Marco Mendoza (Thin Lizzy, Ted Nugent) : basszusgitár

Brian Tichy (Whitesnake, Ozzy Osbourne) : dob

David Lowy (Red Phoenix) : gitár

 

Vendég :

Jimmy Barnes (Cold Chisel) : ének (track 4.)

 

 

 

Weboldal

 

Facebook