Sula diszkográfia helyett 1.

INTERKOSMOS : S/T (2009)

(Psychedelic-Desert-Space-Experimental)

 

 

Ez a lemez egyrészt azért került ide, mert Toolvid kért egy Sula diszkográfiát, az meg ugye nem van, hanem ez van helyette, meg majd a Sula B. Dreamer című albuma, másrészt meg azért lett kirakva mert annyira bejött a Dave Schmidt féle Sula Bassana, hogy rákkattantam azoknak a lemezeknek a keresgélésére, amelyeken közreműködik. Egy ilyen kutakodásnak köszönhetően tudtam meg azt is, hogy szerepel az összes Liquid Visions albumon, valamint a Psychedelic Awengers, a Hiddenbeats, a Südstern44, a Circle és Growing Seeds lemezek némelyikén is. Az Interkosmos nevű formációban pedig a basszusgitárt bűvöli, na meg persze a különböző elektronikus segédeszközöket, amelyek szerepe néhol ("Edentrip") igencsak túlmutat a segédeszköz státuszon.

    
Az albumot nyitó, német prológgal induló "Liftoff" tulajdonképpen egy másik bolygó sivatagában, magányosan eltévedt elme, pszichedelikus kószálása, szóval egy tipikus desert rockos trip feeling. A második track a 60'-as évek űrhajós filmjeinek furcsa, elvont hangulatát idéző, visszhangosított űrhajós szöveggel kezdődik, majd elindul egy, az előző számnál talán még jobban desert rock feelinget árasztó témfergés, aminek aztán a várt módon fokózódik az intenzitása. Ilyesmiket hallhattunk már Husky, Yawning Man, vagy Poseidotica lemezeken is. Mindkét számnál hagyományosnak mondható, pszichedelikus desert rockot kapunk, amikor is jön az "Edentrip" ami valami emberiség által még fel nem fedezett, kozmoszbéli, sötét helyre zárja a hallgatót, aki azt sem tudja hirtelen, hogy miféle rendszertelen erőhatások kellős közepébe csöppent, az elborult zajeffekteknek és a fenyegető atmoszférának köszönhetően. A King Crimson ehhez képest kutya fasza. Ezután egy légies könnyedségű kis szellőzés jön ("Cosmos amigos"), ami egy népszerű spanyol gitártémát alaphangként használva nyugtatja meg az előző szám után meggyötört hallgatót. Ez a szám is rendkívül hatásos módon szed ki a valóságból, erőteljes pszichedelikus légkörének és álmodozós, reptetős énekének köszönhetően. Kurvajó zene, talán a lemez legjobbja. Az utolsó előtti "Floatboat" segítségével elmerenghetünk a kietlenségben, végül a záró "Rockit" is az idegen bolygó sivatagában marasztal egy elmecsavarintó utazás erejéig.
 
Változatos, összetett, kisérletezős és érdekes lemez, viszont nálam egy rohadt nagy kérdőjel a borító. Szerintem nem igazán tükrözi a lemez hangulatát, de gondolom ezt az albumon közreműködő, elborult művészek minimal design-hoz való ragaszkodásának köszönhetjük.
Tagok:
Bernhard Fasching (Austria): drums
Dave Schmidt (Germany/Austria): bass, effects, sounds
Sergio Ceballos (Spain): guitar, effects, voice


Tracklist:
01. Lift Off   
02. Hypnotizer   
03. Edentrip   
04. Kosmos Amigos   
05. Floatboat   
06. Rockit