Jóccakát mindenkinek!

SULA BASSANA : THE NIGHT (2009)

(Pszichedelikus-Prog-Space-Kraut Rock)

 

 

Az osztrák illetőségű Sula Bassana legújabb lemezét nem csak azért érdemes lekapni, mert eszméletlenül szép,melodikus gitárharmóniákkal ajándékoz meg, hanem azért is mert a Colour Haze-es Stefan Koglek énekel rajta. A Sula művésznév egyébként egy Dave Schmidt nevű úriembert takar, aki nem akármilyen figura lehet, annak tükrében, hogy az összes hangszeres részt egyedül játszotta fel, a szintitől a mellotronon, a dobon és a gitárokon keresztül a computeres kütyü témákig. Gitárjátéka miatt megérdemelné, hogy aranyba foglalják a kezét, mivel akkora érzéssel és akkora egyéniséggel játszik, hogy azt tanítani sem lehet. Maga a zene pedig amolyan emelkedetten utaztató, változatos, pszichedelikus varázslat, letünt korokat idéző, furcsa hangulatot teremtő szinti dallamokkal és rendkívül hatásos kozmikus jelleggel. A lemezen találhatunk kiegyensúlyozottan ringatózó tételt pl.  a lemezt nyitó "In Space" képében, de ütemesebb, repetitív darab is van itt, mint pl. a  "Lost in Space", aztán van még fasza ballada is ("The Night"). Hallhatunk tipikus Kraut szerzeményt ("Meteoritt") is zárásként ( "Kosmokrator") pedig egy összetettebb számot kapunk, ami nem meglepő módon végül egy viharszerű forgatagban teljesedik ki, hogy aztán az "In Space"-ből származó szintifoszlányok zárják keretbe a műsort.

Műfajában az új Causa Sui mellett 2009 talán legkiemelkedőbb albuma eddig, de az év végi 10-es listámon is biztos rajta lesz.

 


Members:
Dave Schmidt(Sula) : Gibson SG; Fender Strat/Fender and Elvis basses/Roland,Moog and Korg synthesizers/Mellotron/organ/Trixon drums/computer/gong/etc.
Stephan Koglek : Vocals


Tracklist:
01.In Space    (05:56)
02.Lost in Space    (06:51)
03.The Night    (15:31)
- a. Part 1    (1:28)
- b. Part 2    (2:49)
- c. Part 3    (5:14)
- d. Part 4    (6:00)
04.Meteorritt    (07:08)
05.Kosmokrator    (16:21)