2010. március 15. 09:41 - joshibarat

Törmelék az űrből.

SPACE DEBRIS : LIVE GHOSTS (2009)

(Élőben rögzített instrumentális Kraut-Prog-Space Rock Jam)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A németországból érkező Space Debris a pszhichedelikus scéna egyik meghatározó bandájának számít.Ők sem a sztóner felől közelítik a műfajt,hanem kifejezetten egyéni tálalásban játszanak.Retrospektív,kellemes hangulatú jammekből álló számaik rendkívül laza kikapcsolódást nyújtanak.Albumaikon sokszor érezhető a régi korszakos Santana lemezek feelingje,főleg a szinti atmoszféra és a gitártémák terén,viszont ezen a kiadványon ez a hasonlóság talán kevésbé tűnik fel.Én mondjuk pont ez miatt kedveltem meg az előző lemezeket.Eszembe juttott viszont hallgatás közben a Mahavishnu Orchestra,a Led Zeppelin,Jimi Hendrix,a Deep Purple és különböző Progresszív,illetve NeoProg banda neve is.A 2009-es lemezről,címéből és közönségzajából ítélve elöször azt hiheti az ember,hogy hagyományos koncertlemezzel áll szemben,viszont a tracklistre tekintve kiderül,hogy ezek a számok nem szerepelnek egyetlen eddigi albumukon sem.Német előadók számtalanszor tanubizonyságot tettek már a műfajban hihetetlen kreatívitásukról,szokatlan ötleteikről és merész fantáziájukról,ehhez elég ha megvizsgáljuk Sula(Dave Schmidt) lemezeit és projektjeit.Szerintem a Live Ghosts esetében is egy elég rendhagyó megoldásról beszélhetünk,mivel nem stúdióban,hanem élőben rögzítették a lemez teljes anyagát.Viszont itt nem valami visszhangos,búgó fosra kell gondolni,hanem tiszta hangzású stúdióminőségre.A muzsika pedig összetett szerkezetű,hosszúra nyúlt improvizációkból áll,magas szinten elkövetett hangszeres játékkal,ami néhol erősen súrolja,illetve érinti a fúziós Jazz  világát is.Változatos,régies szintitémáinak köszönhetően pedig eszméletlenül különleges hangulat uralkodik az egész lemezen.Ha magyarra fordított módban lépsz a banda myspace oldalára(fogalmam sincs,hogy jutott eszembe ilyen hülyeség),találhatsz többek között egy konkrét utalást is erre:"Sok hosszú kinyújtja gitár lekvárok és egy régi idő orgona hang,amit fog neked elájul".

A Live Ghosts-nál hallottam már ugyan jobb lemezt is tőlük,de még ettől függetlenül is nagyon fasza zene található rajta.Nekem legalábbis bejött annyira,hogy egymás után kétszer is meghallgassam.Emlékszem,hogy valamelyik lemezükhöz még Nemtombajétól kunyeráltam linket régebben és mivel azóta beszereztem mindegyiket,nemsokára várhattok a blogon egy diszkográfiát is.
 
Myspace
Myspace magyar fordításban
Weboldal


Tracklist:
Solarization
Love Weibrator
Transmigration
Latrino Mortadella
Dance Of The Holy Orbit
Electric Eagle
Omnitron
Mountain Rising
Sience Fiction Is Today


Diszkográfia:
Krautrocksessions 1994-2001 (2002)
Kraut-Lok (2005)
Three (2006)
Into The Sun - Live At Herzberg 2006
Elephant Moon (2008)
Live Ghosts (2009)

 

 

Címkék: space debris
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://themotherroad.blog.hu/api/trackback/id/tr541840535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bloody holly 2010.03.16. 21:16:02

Nagy kosz! kiraly cucc
varom a discogot, jopar albumokat nem talaltam sehol ,ugyhogy orom lesz ...

joshibarat · http://themotherroad.blog.hu/ 2010.03.17. 19:41:37

@bloody holly: Hétvége környékén ki lesz rakva,csak sok vele a meló,meg most egy másik posztal is el vagyok elfoglalva,ami mingyá kint lesz.Közben még agyalok egy tavaszi-piás válogatáslemezen,meg egy macskásan ajánlón is,de,amint megoldom a Space Debris lemezek feltöltögetését ki is kerül majd a blogra.Addig is hajrá!

Tomtattoo 2011.10.02. 00:31:06

Mostanaban volt idom meghallgatni az anyagot, annak ellenere, hogy mar regota megszereztem. Bamulatos, komolyan. Lenduletes, elkepesztoen hangulatos anyag, pazar zeneszek, ezt mindenkinek hallania kell!
süti beállítások módosítása